stoner

Zagarantovana vožnja kalifornijskom pustinjom (Stöner – Stoners Rule, recenzija)

Slušate stoner rock ? Šta vam znače imena Brant Bjork i Nick Oliveri ? Naravno, bili su članovi verovatno najznačajnijeg stoner benda ikada, legendarnog kalifornijskog pustinjskog monstruma zvanog KYUSS čiji je uticaj i 26 godina od raspadanje neupitan i veoma značajan. 

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

stoner band

E, 26 godina posle KYUSS-a, potpomognuti bubnjarem koji se odaziva na ime Ryan Gut (Hammerface, Brant Bjork solo) osnovali su bend pod imenom  Stöner (ove dve tačke na o daju na značaju, zar ne).  Stöner kako mu i ime a i tradicija nalaže svira stoner rock i tu nema dileme.  Album pretenciozno nazvan “Stoners Rule” ne donosi bogznašta novo, niti očekujem da je to uopšte danas moguće, ali  u svoja 42 minuta i 42 sekunde pruža, pre svega, odličnu svirku, atmosferu i zabavu. 

stoner

Album počinje lenjom i sporom “Rad Stays Rad” koja je komotno mogla biti i kraća od sedam minuta jer njen repetativni ritam počinje da umara posle polovine, ali je ” The Older Kids” zato pitkija i zaraznija. “Own Yer Blues” je klasičan bluz provučen kroz fuzz efekat i zadovoljiće i stoner i blues frikove. Sjajan gitarski solo u sredini pesme dodaje još jedan veliki plus kvalitetu ploče.

Slede kraće i energičnije ” Nothin” i “Evel Never Dies” . Prva ima pravi rokenrol vajb, a druga je punk rokačina i posveta je Krejgu “Evelu” Knievelu, američkom kaskaderu i zabavljaču. Dok sam preslušavao ” Stand Down” imao sam utisak da je sviraju Jimi Hendrix Experience jer su Stoner fenomenalno programirali vremeplov na kraj šezdesetih godina prošlog veka i doneli nam dah slobode tog doba. 

stoner band 2

Album zatvara  multižanrovska, trinaestominutna kombinacija pesama “Tribe” i ” Fly Girl” . Klasična rifovski orijentisana rok pesma neprimetno prelazi u bluz vode otkrivajući sav talenat muzičara koji čine bend Stöner.

Dakle, ovo nije epohalna ploča, ali jeste kvalitetna, zanimljiva i pre svega produkciono interesantna pošto je ovde bas gitara dominantan instrument, ali ni u jednom trenutku to nije bio minus. Naprotiv. 

I da… “Vožnja” je zagarantovana…

…Pravi stoner freakovi znaju šta to znači.

Izvor Dotkomsite

Similar Posts