TOP 10

TOP10 – DOMAĆA LISTA za 2020. godinu

Što se tiče domaće i regionalne muzičke scene, čak mi se čini da je bila bogatija dobrim albumima nego svetska, što je svojevrsni paradoks, ali mi se čini da me utisak ne vara. Dokaz za to je činjenica da sam dugo razmišljao, vagao, odmeravao i ocenjivao neke ploče koja zaslužuje više mesto na listi za 2020. Nakon svega ipak verujem da sam ostao čist pred sobom i da sam objektivno poređao albume izašle i slušane u protekloj albumi. Naravno, objektivno sam vrednovao subjektivne parametre :). 

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Pre nego krenemo sa domaćom top10 listom prvo da pomenem neke albume koji su mi se takođe dopali , ali ih iz raznih razloga nisam poslušao više od jednom ili dva puta : 

REBEL STAR – Demoni

EYOT – 557799

ONE POSSIBLE OPTION – No King

SUNNYSIDERS – The Bridges

SORDID PINK – Sordid Pink

DISHATE – New World Disorder

ELEMENTAL – Ilica

G.R.I.M.M. – Gorko ritmiČki izuzeci masovne manipulacije

LEPŠA BRENA – Prazni gradovi plešu

LIKA KOLORADO – Kontura

MAŠINKO – Danas ću, sutra ću

MUD FACTORY – The Sins of Our Fathers

NEPRIJATNO MI JE – Sad Mi Se Izvini (Live EP)

NIKOLAS BOLESAVSKI i LJUBAZNI LEŠEVI – Rokenrol za mrtve ljude

RABAT – Rock je mrtav EP

SCRIPTOR – Stihija

SICKTER – Druga strana okeana

SVEMIRKO – Skalamerija

TOP10 po mišljenju ekipe DOTKOMA izgleda ovako : 

10. ALOGIA – Semendria

alogia

Alogiu sam poprilično slušao do pre neku godinu kada su snimili par neubedljivih albuma, bar prema mom mišljenju, ali su utisak poprilično popravili novim albumom “Semendria”. Gomila gostujućih i to renomiranih vokala (Fabio Lione, Tim ‘Ripper’ Owen i Mark Boals) , sa merom ubačeni etno elementi, nekoliko sjajnih i “hitičnih” pesama, izvrsna izvedba i produkcija…Sve je to uticalo da sam ” Semendriu” sa uživanjem poslušao nekoliko puta. Da sam slušao češće možda bi bili i koje mesto više.

09. PHOBOS – “Whimsical”

PHOBOS Whimsical 300x300 1

Eksperimentalni progresivni groove metal izvrsne mračne atmosfere često je nalazio mesto u mom plejeru 2020. godine. Svetski odrađen album benda koji ima potencijal da postane “svetski a naš” ima nekoliko velikih pluseva. Prvi je svakako bežanje od metal klišea, ubacivanje “nemetal ” instrumenata ( Saksofon u “The Pace”. Kao drugi bih naveo sjajnu produkciju i energiju koja prosto vrca iz zvučnika. Naravno, moram pomenuti i detalje koja ja uvek gotivim kod ovakvih ploča sa prog obeležjima – često menjanje ritma, tempa i atmosfere, ali bez veštački naglašenih preokreta. “Whimsical” je sjajna celina koju preporučujem da slušate u “cugu” da biste razumeli kompletnu priču.

08. LAZAR – Zeleno Sunce EP

Lazar Zeleno Sunce

Novosadski space / post rock trio LAZAR izdao je svoje prvenče “Zeleno Sunce” u formi EP- ja sa samo tri pesme i to je najveći njihov minus. Jer, da su izdali dugosvirajuću ploču garantujem da bi bili pri vrhu liste prošlogodišnjih izdanja.  Gledao sam ih dosta puta uživo i znam šta mogu i šta znaju i kad kažem da su i na ovako dobrom EP-ju upotrebili samo deo svog ogromnog potencijala, verujte mi na reč. Od LAZAR-a tek očekujem najbolje…

07. ISIDOR – Red Gem

red gem cover

ISIDOR je sada već svetski synthwave brend i tu nema spora. To je potvrdio i svojim petim albumom “Red Gem” “Da je Isidor ostao na visini zadatka i zadao poprilični ‘domaći’ sada već bezličnom synth/retrowave korpusu, uverićete se nakon slušanja ovog albuma. O produkciji ne bih trošio reči, jer da vam neko pusti album bez ikakve informacije ko stoji iza njega, ne biste imali pojma da on dolazi iz jedne sobe u Novom Sadu. ”

06. KANDA, KODŽA I NEBOJŠA – Popis

KKN Popis 300x300 1

Prosto ne mogu da verujem da su KKN na sceni već trideset godina ! Bend je taj jubilej proslavio ponovnim snimanjem nekih svojih legendarnih pesama i to stavio na dupli album sa 21 pesmom. Pošto su KKN neizostavni deo mog odrastanja i muzičke edukacije sasvim normalno je da sam “POPIS” slušao vrlo često. Otud i njihovo učešće u TOP10 za 2020. godinu.

05. BRIGAND – Iza Crne Duge

Brigand Iza Crne Duge

Da sam album “Iza Crne Duge” stavio na prvo mesto ove liste, sigurno ne bih pogrešio. I što je još važnije, bio bih čist pred sobom. Velibor Nikolić je dokazao da je u samom vrhu autora na srpskoj sceni, bend da je sazreo i da se ta hemija i energija između članova itekako čuje i na albumu.  Efektan koncept ploče daje još jedan argument više da je BRIGAND ušao u prvu ligu bendova Srbije i regiona. Slušajte obavezno “Iza Crne Duge”. Prosvetliće vas !

04. ODVOJENA STVARNOST – Dosta !

Odvojena Stvarnost cover

Bend koji postoji od 1992. godine i koji je u devedesetim godinama prošlog veka snimio dva albuma i dostigao kultni status i solidnu bazu fanova raspao se pred kraj prošlog milenijuma , ali je porodična manufaktura Mijatović koja je od početka činila osnovu ovog benda (a to je i danas, sa malim pauzama) odlučila još 2012. da je vreme za neku vrstu novog početka. “Dosta!” je ustvari (bar za mene) svojevrsna kompilacija albuma iz  2018. koji je iz pepela digao producent Mihajlo Obrenov i EP-ja sa početka 2020. koji je ” TAKE IT OR LEAVE IT”  objedinio u jednu celinu ( jeste da se čekalo još od maja ili juna, ali, eto, dočekali smo). Jedanaest pesama u dobro poznatom post-punk i alt-rock maniru ujednačenog kvaliteta gde odskaču meni omiljene ” Reka” i ” Depresija” kao i “Božija Ruka”, naslovna i “Bolje Sutra”. PRE-PO-RU-KA ! Više možete pročitati ovde

03. RAIN DELAY – “This Time Next Year”

Rain Delay This Time Next Year 300x300 1

Svakako čudno deluje činjenica da je album mog omiljenog domaćeg benda na trećem mestu liste za 2020. ali, jednostavno se namestilo da dve ploče iz nekoliko razloga moram staviti na stepenik ili dva više. Bez obzira, ovo je odličan album, kao stvoren za višestruko preslušavanje.  Dakle, bez preterivanja, This Time Next Year” JESTE najbolji album benda do sada. Hm, najbolji…A šta je onda “Slumber Recon” (my precious !) ili fenomenalni “Of Blood-Red And Gold” ? “Selenophilia” ? Dobro…najkompletniji do sada. Muzički, tekstualno, produkcijski. Deset gostiju na snimanju ploče je dalo svoj pečat i učinilo ovaj album još kvalitetnijim. Ostatak recenzije pročitajte OVDE

02. QUASARBORN – A Hard Pill To Swallow

Quasarborn A Hard Pill To Swallow 300x300 1

Quasarborn je posle dva fenomenalna albuma i serije odličnih koncerata zaseo na srpski metal tron i za sada ne vidim ko bi mogao da ih pomeri odatle, mada, moram da priznam, odavno nismo imali ovako jaku i kvalitetnu metal scenu nego što je sada…Svi delovi slagalice su prisutni na ploči da bi se žanr muziciranja koji Quasarborn upražnjava zvao i progressive i thrash i metal pa tako imamo i stop-go i break elemenata, tehnički zahtevnih delova, neparnih ritmova, malo đenta kao začin, a čak se mogu čuti i trube u pojedinim pesmama…

01 . LEDNIK – Celestial Monuments

LEDNIK Celestial Monuments 300x300 1

Prosto mi neverovatno zvuči podatak da je “Celestial Monuments” izašao u februaru 2020. jer ja neke pesme sa tog albuma znam i slušam već nekoliko godina. Šta slušam…Živim. LEDNIK je jedna fenomenalna grupa ljudi i muzičara koje poznajem i privatno, ali to nimalo nije uticalo na moj sud o ovoj ploči, jer…Ovo je SVETSKI album. Fenomenalan u svakom pogledu. …”Celestial Monuments” ima više slojeva, više značenja, više sfera…Ovo je album o tajnama Univerzuma, o čovekovoj ulozi u njemu, o zrnu peska u beskraju svemira… Četrdeset dva minuta čiste emocije i putovanja u visine. Konceptualno razrađen do sitnih detalja, odlično snimljen, produciran i pre svega odsviran, “Celestial Monuments” ne može i ne sme dobiti drugačiju ocenu od najviše.  

Izvor: Dotkomsite

Similar Posts