TOOL Twit

TOOL – jedinstvena pojava na muzičkoj sceni

tool logo

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Američki bend “Tool” je jedinstvena pojava na rok sceni. Od početka su ih pratile kontroverze za koje su velikim delom zaslužni članovi benda, pre svega vođa i frontmen James Herbert Keenan (Maynard). Grupa Tool je nastala možda pomalo ,,slučajno’’, ali većina voli to da naziva sudbinom. Mejnard se upoznao sa Adamom (Adam Thomas Jones – gitara) preko zajedničkog prijatelja i pustio mu demo snimak koji je napravio.  Adam je bio oduševljen Mejnardovim glasom i hteo je da osnuju bend u kom bi svirali zajedno. Deni (Daniel Edwin Carey – bubnjevi) je upoznao Adama preko Tom Morela, a Mejnard je živeo u stanu ispod Denija. On ih je puštao da sviraju u njegovom stanu, zato što je imao svu opremu. Bilo mu je žao kad je video da se većina muzičara, koje su Mejnard i Adam zvali da sviraju sa njima, nije pojavljivalo, pa je uvek popunjavao broj. Pol (Paul M. D’Amour – bas gitara) je upoznao Adama i osećao je da je sviranje u Tool-u kao stvoreno za njega. I tako je sve počelo…

…Posle samo par svirki zapazili su ih ljudi iz muzičke industrije i tri meseca kasnije su već potpisali ugovor za snimanje ploče. U martu 1992. godine izdali su svoj prvi EP Opiate . izbacuju  spot za pesmu Hush, i to je bilo jedino pojavljivanje članova benda u spotovima. U spotu se pojavljuju svi goli sa etiketama parental advisory preko svojih genitalija i selotejpom preko usta. Hteli su da pokažu svoje neslaganje sa američkim viđenjem cenzure. Uvek su smatrali da cenzura može samo da osakati pravu umetnost, a ne da je približi što većoj masi ljudi. Odmah nakon toga su počeli da idu na turneje sa bendovima kao što su Fishbone, Rollins band, Skitzo i Rage against the machine. Novinari i kritičari ih proglašavaju ,,zvezdama u usponu’’ .

tool band
Sledeće godine bend izbacuje svoj prvi album pod nazivom Undertow. Malo se razlikovao od prethodne ploče i sastavljen je od pesama koje bend nije hteo da stavi na prethodno izdanje, zato što su tada preferirali tvrđi zvuk. Bend je ponovo krenuo na turneju, a svoj beskompromisan stav su pokazali na jednom koncertu gde su svirali na zemljištu koje je bilo u vlasništvu Sajentološke crkve, a to su prekasno saznali i nije bilo prilike da otkažu koncert. To nije odgovaralo etici članova benda koji su verovali da ,,nijedan čovek ne treba da prati sistem verovanja koji podrazumeva njegovo razvijanje kao ljudskog bića’’. Koncert se održao tako što je Mejnard blejao kao ovca, skoro svo vreme svirke. Uspešno su svirali na koncertima i u okviru putujućeg šoua Lollapalooza su postali glavna atrakcija. To se desilo zahvaljujući njihovom tadašnjem menadžeru i ko-osnivaču Lolapaluze Tedom Gardnerom. I Pored mnogo cenzurisanja i zabrana puštanja njihovih spotova uspeli su da postignu izuzetnu popularnost. Njihov singl Sober postaje veliki hit i osvaja nagradu za najbolji video novih umetnika.

https://www.youtube.com/watch?v=hglVqACd1C8

Pošto su objavili drugi singl Prison sex opet postaju meta cenzora i izazivaju kontroverze. Spot je režirao Adam i predstavljao je dečije zlostavljanje na nerealni način. Iako su mnogi novinari hvalili spot i govorili da su stihovi metaforički, bend je morao da se pojavi na saslušanju i spot je skinut sa programske šeme MTV-ja. Ipak to ih nije uopšte usporilo. U septembru 1995. godine ulaze ponovo u studio i počinju snimanje novog albuma. Basista Pol je napustio bend i umesto njega je došao Džastin (Justin Gunnar Walte Chancellor). Snimaju jedan od najboljih albuma ikada pod nazivom Aenima. Skoro svaka pesma sa tog albuma je postala hit singl. Zanimljiva je priča o stvaranju pesme Hooker with a penis. Naime, jedan klinac je prišao Mejnardu i rekao mu da se prodao za pare i da je Tool postao komercijalan. Kao odgovor na to Mejnard pravi pesmu u kojoj kaže ,,sve što znaš o meni je ono što sam ti prodao, ja sam se prodao pre nego što si čuo moje ime, prodao sam dušu da bi snimio ploču i ti si je kupio’’.

Tool band 2
Album dobija nagradu Gremi i biva proglašen za najbolji album u godini od mnoštva muzičkih magazina.
Nalaze se pred još jednom tužbom do strane bivše diskografske kuće sa kojom su sarađivali prethodnih godina, ali se sve rešava van suda i ne utiče mnogo na uspeh Tool-a. Mejnard u to vreme osniva drugi bend pod nazivom A perfect circle sa tehničarem Tool-a, Bilijem Hoverdelom (Billy Howerdel). Kreću priče o eventualnom raspadu benda, ali se sve stišava kada se pojavljuje Lateralus u januaru 2001. godine. Članovi Tool-a su morali da izbace album pod lažnim nazivom i sa lažnim pesmama pre toga, da bi se spasili od besplatnog skidanja pesama preko interneta, što im je pošlo za rukom. Tokom prve nedelje objavljivanja album postiže prvo mesto na Bilbordovoj listi. Dobijaju još jedan Gremi i sada kreću na mnogo ozbiljniju turneju na kojoj je će prikazati scenske nastupe kojim su zadivili publiku i koji će postati njihov zaštitni znak.

tool wallpaper
  Sve spotove koje je Tool izbacio radio je Adam. Njihovi spotovi nikada nisu bili uobičajeni, jer su uvek  odskakali i po tehnologiji i po priči samog spota, a trajali su po desetak minuta, tako da je retko koja stanica htela da ih emituje osim ako ih ne skrate, pri čemu bi ceo koncept gubio smisao. Sva sreća, postoji internet koji vam omogućava da ih vidite u potpunosti. Na svojim nastupima oni su imali potpunu slobodu i koristili su je koliko su mogli. Mejnard nikada nije bio konvencionalan pevač, jer se uvek  ponašao “bizarno”, “provokativno” i ,,drugačije’’. Pojavljivao se na nastupima ofarban u crno i plavo, samo u donjem vešu, sa kaubojskim šeširom i brusom, sa dugom kosom ili potpuno ćelav. Sve te stvari je radio da bi pojačao scenski nastup, koje su posle preuzeli drugi umetnici. Adam skoro nikada ne skače po sceni već samo mirno stoji i tako svira , da prosto ne verujete da bend ima samo jednu gitaru.  Deni sa svojom visinom od dva i ,,kusur’’ metra i setom bubnjeva od jedno tridesetak delova samo doprinosi celoj atmosferi sa svojim neverovatnim sviranjem. Poslednji član benda, Džastin, nikako nije na poslednjem mestu što se tiče sviranja i nastupa. On svira bas gitaru na unikatan način. Vizuelni efekti su takođe jedan od zaštitnih znakova Tool-a. Iza njih, na sceni, se uvek nalazi barem desetak ekrana sa specijalnim efektima koje je radio Adam, pregršt lasera i naravno, ogromno platno sa slikama sa albuma, koje postaje vidljivo tek sredinom koncerta. Sve ove stvari su pored muzike koju stvaraju proslavile Tool i potvrdile njihovu poziciju u svetu rok muzike.

 Posle petnaest godina postojanja Tool stiče kultni status i armiju najvernijih fanova širom planete. Izbacuju još jedan, za sada, poslednji, album  pod nazivom 10,000 days. Album ostvaruje rekordnu prodaju u prvoj nedelji izlaska na tržište. Nije baš najbolje prošao kod kritičara, ali fanovi nisu ni marili za to. Kreće se opet na novu turneju, do sada najdužu i Tool se posle par godina tišine opet vraća na svetsku scenu i utemeljuje svoju poziciju kao najveći alternativni rok bend na svetu …

Maynard James Keenan Tool performs voodoo

…Od početka 2015. odine bend najavljuje novi, peti po redu studijski album, ali, prođe i 2018. a od albuma ni traga ni glasa. Šuška se da je pri kraju, ali direktnu potvrdu još nismo dobili. U međuvremenu je najavljena i turneja po Evropi sledeće godine (najbliži nama zakazan koncert je 5. Juna 2019. u Beču) pa bismo mogli da se vidimo tamo i podelimo utiske o tom novom albumu, koji će najverovatnije, u međuvremenu, izaći. Bumo videli…

https://www.youtube.com/watch?v=f8aT9oRp95A

Ivan Krivokuća (uz male korekcije urednika :))

 

Similar Posts