thin lizzy plectrum 2

Thin Lizzy-bend kog (su) svi vole (li)

Thin lizzy color logo

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Ove godine se navršava 30 godina kako je umro legendarni Fil Lajnot, frontmen benda kog vole svi rokeri, hard rokeri, metalci, a bogami i pankeri. Zato ću pokušati da vam ukratko ispričam priču o jednom neponovljivom bendu koji je napravio zavidnu karijeru ali, po mom mišljenju nije se popeo još stepenik više, na sam pijedestal. Zašto je to tako, ima više razloga. Pomenuću ih u ovoj priči.

thin-lizzy-1

Thin Lizzy je irski bend nastao u Dablinu davne 1969. godine kada su dvojica članova Van Morisonove grupe “Them“, gitarista Erik Bel i orguljaš Erik Vrikson u jednom pabu gledali bend “Orphanage” u kom su svirali dva školarca, Brajan Douni koji je svirao bubnjeve i Fil Lajnot, basista i pevač i posle koncerta rešili da časte klince sa nekoliko pića i već isto veče odlučili da se udruže i pokušaju da sviraju nešto “čvršću” muziku. Grupu su nazvali Thin Lizzy – po jednoj verziji, po modelu automobila marke “Ford” (T. Lizzy), a po drugoj ime su dobili po istomenom junaku iz stripa

Image result for thin lizzy logo

Već u junu 1970. godine uspeli su da izdaju prvi singl, “The Farmer” koji se prodao u bednih 283 komada, ali zato sada vredi mnogo para, jer je veliki raritet. Razočaran neuspehom Vrikson napušta bend i vraća se u “Them” . Grupa nastavlja kao trio, uporno svira i po najmanjim klubovima i nekako dobija šansu da za “Decca Records” snimi album. On izlazi u januaru 1971. i ostavlja solidan utisak, nije da su svi poludeli za njim, ali se za Thin Lizzy čulo gde treba, tako da se bend seli u London da bi bio bliže centru muzičke industrije. U sledeće dve godine izdaje jedan EP i dva albuma, ali će ih tek singl “Whiskey In The Jar” (obrada tradicionalne irske pesme) probiti na top liste, što je tada bilo izuzetno važno. Kada su dobili poziv da sviraju u tada apsolutnoj hit emisiji ” Top Of The Pops” mogli su da kažu da su uspeli.

40cf6759c224164edc7d8e50d352ff9b

Od tada počinje uzdizanje grupe i konstantan rast popularnosti . Pošto nije mogao da izdrži taj pritisak, Erik Bel odlazi iz grupe, a mesto njega dolaze čak dva gitarista – Skot Goram i Brajan Robertson. Sledeća dva albuma, “Night Life” i ” Fighting” prolaze dosta dobro, ali su zato sa albumom ” Jailbreak” uboli zlatnu žicu i singl “The Boys Are Back In Town” ubrzo je pevala cela Britanija, a za njom i Evropa . Slede još dva odlična albuma “Johnny The Fox” i ” Bad Reputation“. Prodaja ide odlično, grupa nastupa neprestano, svira najbolje u karijeri , što je i zapisano na live albumu – “Live And Dangerous“. Top liste su pune njihovih pesama, ali stvari u bendu nisu baš najbolje, slava je svima udarila u glavu, previše novaca se troši na piće , drogu i ženske i posle jedne žestoke svađe odlazi Brajan Robertson, a na njegovo mesto dolazi “čudo od gitariste” Geri Mur.02e70c478cded47c4753f2ec158066b7

1979. izdaju ” Black Rose“, po meni njihovu najbolju ploču, bez ijedne loše note na celom albumu. Devet izvrsnih pesama katapultira bend ka samom vrhu. Mur se ne zadržava dugo, jer Lajnot daje do znanja ko je glavni u grupi. Dolazi Snovi Vajt (koji je svirao i sa Flojdima i Piterom Grinom). Sa njim kao drugim gitaristom izdaju odlični “Chinatown” i malo manje odlični “Renegade“, na kojem ubacuju i klavijature kao stalni instrumenat tako da bend deluje kao petorka jer Daren Varton postaje punopravni član. Pored Lizija Lajnot uspeva da snimi i dva solidna solo albuma. Grupa svira svuda po svetu, pravi uspešne turneje po Australiji, Japanu i Južnoj Americi i sve je “sjajno”. Ali nije. Droga,previše droge. Alkohol,previše alkohola. Previše grupi devojaka. Iscrpljeni od svega toga odlučuju da naprave pauzu. Celu 1982. godinu bend gotovo da ne postoji, ne sviraju uživo, ne ulaze u studio…

Thin_Lizzy_-1983

Dolazi opet novi gitarista, mlađani metalac Džon Sajks iz grupe “Tygers Of Pan Tang” i donosi malo  sveže krvi što se može čuti na izvanrednom ” Thunder And Lightning” . Album ulazi na top liste, prodaje se odlično, grupa opet svira velike koncerte, sve ide nabolje. Ispostavlja se nakratko, jer konstantnu borbu sa heroinom gube redom Goram, Douni, a pogotovo Lajnot koji više pažnje posvećuje svojim solo izletima.Četvrtog septembra na “Monsters Of Rock” festivalu “Thin Lizzy” svira svoj poslednji zvanični koncert. Sutradan grupa prestaje da postoji.

imagesqtbnANd9GcQrHt6qNvogsBBitBifqMeuFEDRFTdxY1leHu5cST9n s7KFiH cQ

Nešto kasnije Lajnot pravi novi bend ” Grand Slam“, ali ne uspeva da sa njim ostavi nikakav dublji trag, tako nadrogiran ne uspeva da potpiše ugovor ni sa kojom izdavačkom kućom, Sajks odlazi u “Whitesnake“. Lajnot i dalje piše pesme, jednu daje Geri Muru sa kojim izvodi veliki hit ” Out In The Fields“.  Planira čak ponovno okupljanje Lizija, miri se sa Skotom Goramom i Brajanom Dounijem, ali 4.januara 1986. naprasno umire u Salisburiju od upale pluća i otkazivanja pojedinih organa (zvanična verzija). To su ustvari, posledice prekomernog uzimanja droga, skoro petnaest godina neprestano. Imao je samo 36 godina.

phil lynott wallpaper phil lynott 18517051 225 225

Nekoliko godina kasnije, ostali članovi benda izdaju kompilaciju “Dedication” sa jednom novm , istoimenom kompozicijom koja je bila poluzavršena u vreme Filove smrti. Kroz devedesete bivši članovi prave dve verzije “Thin Lizzy“-ja , povremeno nastupajući , najviše po Britaniji , uspešno nastavljajući da šire duh i ideju Fila Lajnota.

Od 1996. Džon Sajks otkupljuje prava na ime grupe i zajedno sa Goramom i Vartonom nastupa pod imenom ” Thin Lizzy” odlučivši da  više ne snima nov materijal već da to bude  ” tribute ” band. Potpisnik ovih redova je imao sreću da ih gleda, 4.10.2008. u “Domu Sindikata” u Beogradu. I verujte, zvučalo je čudesno.

s l225

To sve traje sa manjim ili većim uspehom do 2009. godine kada Skot Goram preuzima kontrolu nad grupom i pravi tzv. ” New Thin Lizzy” odlučivši da pravi nove pesme. Pravi nekoliko velikih koncerata pod tim imenom, ali zbog pravnih zavrzlama rešava da grupu nazove ” Black Star Riders“. To je neka druga priča (istina, prilično slična) tako da neću puno kazati o tome osim da su snimili dosad dva , pa mogao bih reći, izuzetna albuma a pevač Riki Varvik (ex-The Almighty), inače poznat i kao muž Vanese Varvik, one plavuše iz ” Headbangers Ball-a“, kultne emisije koju smo svi gledali nedeljom u ponoć preko satelita, se zdušno trudi, ne samo da kopira Filov glas, već da nas podseti kako bi to “Thin Lizzy” zvučao sa Filom za mikrofonom u 21.-om veku.

 

http://www.biebob.be/site/wp-content/uploads/2013/10/BLACK-STAR-RIDERS-twin-011.jpg

 

Eto, to je bilo podsećanje na “svačiji omiljen bend”, kad kažem svačiji, mislim na pripadnike različitih grupacija, rokere, pankere, metalce i gotovo da ne znam nikog ko ne priča sa simpatijama o ovoj grupi. “Thin Lizzy” više ne svira, ali postoji gomila “tribute bandova” po svetu i ako imate prilike poslušajte ih , jer toliko je dobrih pesama izašlo iz pera Lajnota i ostalih iz grupe da je greh to propustiti. Ako, pak, naletite na “Black Star Riders“, nemam šta da vam kažem, samo napred, jer to je “Lizi 21.-og veka”

Similar Posts