Sleep Logo

Sleep : “The Clarity” (EP), recenzija

Sleep je bend koji nema diskografski kvantitet u smislu brojnosti izdanja. Međutim, kada jednom u eonu reše da uđu u studio, Met Pajk i Al Cisneros (trenutno u društvu bubnjara Džejsona Rodera iz bratskog benda Neurosis) ne samo da polože već dovoljno zajeban ispit stoner metala ”Kako stvoriti dobro izdanje a ne biti kopija Sabata i kopija samog sebe”, nego još dodaju novo potpitanje na koje retko ko ima adekvatan odgovor.

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Zli jezici bi rekli da je topla voda već izmišljena i da su svi ”masni” rifovi odavno presvirani, kao i da to sada svako može da uradi ako u signalni lanac od gitare do miksete ubaci dovoljno pedala sa efektima i distorzijama. Tačno, Sleep, kao jedan od najstarijih bendova iz te branše (kako bih izbegao primedbe, šaljem poseban pozdrav za Saint Vitus, Pentagram i rani Trouble koji su počeli pre njih, prim.aut.) nesumnjivo je kumovao mnogim kopijama, iteracijama i varijacijama na temu sporohodnog, distorziranog, mračnog, a opet ”suvog” zvuka.

Sleep front

Najlepše stvari često jesu i one najprostije, te svako ko želi uspeh misli da može da prosto iskopira formulu i postigne isti rezultat. 
Sleep vrlo dobro znaju da pukim ponavljanjem neće postići da njihov rad bude bogznakako pamtljiv. S druge strane, itekako su svesni koliki uticaj imaju kako isključivo među ljubiteljima stoner zvuka, tako i među publikom iz drugih branši ekstremnog zvuka koja skoro uvek prvo naleti na njih kada počne da istražuje stoner podžanr; na neki način, smatraju se definicijom onoga što stoner ima da ponudi slušaocima. S te strane, od bilo kog izdanja da počnete da slušate, nećete pogrešiti. To je slučaj sa poslednjim dugosvirajućim izdanjem ”The sciences” iz 2018., kao i sa najsvežijim EP izdanjem ”The Clarity”.

sleep the clarity

Tehnički, ovaj EP se može smatrati mostom od ”The sciences” do novog izdanja na kojem se, koliko čujem, trenutno radi, jer konkretni singlovi koji čine ovo izdanje nastali su još ranije: ”The Clarity” je snimljen 2014. za potrebe emisije  ”2014. weekly singles series’’ TV kanala Adult Swim i pušten u slobodnu cirkulaciju putem interneta,  dok se singl ”Leagues beneath”, takođe snimljen za potrebe televizije Adult Swim 2017., već našao na gorepomenutom ”The sciences”. U tom smislu, ovaj EP treba posmatrati kao skraćenje pauze do novog iznenađenja koje željno iščekujemo. I već smo sigurni da neće razočarati.    

Izvor Dotkomsite

Similar Posts