“Radostan dan” kad sam otkrio EKV

EKV best of

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Pre neki dan šetajući ulicom naletim na ovaj CD. I onda me slike vrate u vreme pre 35 godina kada sam prvi put čuo *Radostan dan“. Radio Novi Sad i emisija Pop Ekspres koju je uređivao Anđelko Maletić. Potom sledi Hit Meseca na TV Beograd i upoznajem bend Katarina II. Moja kolekcija kaseta postaje bogatija za sva izdanja grupe koja menja ime u Ekatarina Velika kako se i zove drugi album. “Dečak iz vode” me dobija zbog “imam trag pod levom miškom” jer eto slučajno imam veliki mladež na levoj miški. U tinejdž periodu moja omiljena grupa. Milan, Magi & Bojan dok su se bubnjari smenjivali. “Zaboravi ovaj grad”, “Modro & zeleno” i neverovatan vokalni dvojac Milan & Massimo u “I will always loved You“. Treći album “S vetrom uz lice” je vrhunac. “Novac u rukama”, “Ti si sav moj bol“, himna za himnom koje čine moj “Stvaran svet oko mene“. Tu je usledio prvi koncert ispod mosta na Štrandu.
U srednjoj školi upoznajem ekipu koja ima otvoreniji pristup prema muzici pa se sećam neke popodnevne žurke u Karlovcima na vikendaji kada slušamo “EKV Live ’86. ” Upravo ovaj CD je zapis koncerta iz Kulušića. Srećan sam što napokon mogu da slušam mjuzu koju volim sa prijateljima. Sada je EKV već opasan bend koji zvuči sjajno uživo. Koncert u Studiju M sa najlonom iza ostaje omiljeni i vezan za taj period.

EKV
LJubav” donosi novu postavku kada im se Žika pridružuje. Album postaje ultra popularan. Tada sam osetio prvo razočarenje u muziku kada ortaci posle Crvene Jabuke pevaju “Ovo je Zemlja za nas …“. Ali upravo to donosi prvi rok koncert u Srpskom Narodnom Pozorištu i veliki EBU festival ispred Spensa pred 20 soma ljudi.
U vojci sam zgotovio par drugara i vodim ih na koncerte u CDA (Centar Društvenih Aktivnosti) u Sarajevu. Na EKV sam otišao sa Dejanom iz Slavonske Požege. Ceo dan mi u glavi “Soba” i atmosferična klavijatura kojom Magi pokreće pesmu. Koncert otvara upravo ta numera. Ono kada ti pozli koliko je dobro.

U devedesete nas uvodi “Dum Dum“, prvi CD koji sam uz The Cure kupio u podzemnom, onog dana kada sam pobegao od mobilizacije na vikendicu kod Peđe u Frušku Goru pravo iz Atrijuma. Koncert u Ledenoj dvorani kada moćni vokal Tanje Jovićević otvara “Svetilišta“, ponovo SNP i period kada Milan & Magi rade “Unplugged” u diskoteci Paradiso. Potom, poslednji album i Koncert Godine. Milanov solo album i njegova smrt. Tada sam već duboko bio u elektronskoj muzici i retko slušao EKV, obično kada se vidim sa ekipom iz kraja. Omiljeni bend je prestao da bude omiljeni još kada sam se vratio iz Sarajeva. Jer, to je bilo neko turbulentno vreme kada se rock’n’roll slušao na mitinzima “Ne računajte na nas” a neka nova muzika iz Detroita stigla i na naše radio stanice i klubove. Zato mi je bio gotivan Magi projekat EQV, trens i atmosfera u “Ti si sav moj bol“.
Katarina je bend koji je obeležio osamdesete godine prošlog veka. Od Šarlo Akrobate i novog talasa iz kog je nastala grupa do “Anestezije” i “Angel’s Breath“. Milan, Magi i Bojan odavno nisu među nama ali muzika živi. To potvrđuje ovaj CD i sve kasete negde na tavanu i uspomene na onih dvadesetak koncerata jer EKV cert se nikada nije propustio!

“Dobro sam se sakrio,
ne možeš me pronaći
ne možeš me dotaći …”

https://www.youtube.com/watch?v=0gsiuBnL7a4

Milorad Popović

Similar Posts