larska 4977

Publika prepoznala potencijal i kvalitet… (Sell Them Sin, Larska, YAO u CK13)

S obzirom na to da su sinoć u „Crnoj Kući“ svirali relativno nepoznati bendovi  (bar mi se tako činilo na prvi pogled) ista je bila iznenađujuće puna. „Sell Them Sin“ predvodi Željko Diklić, novosadskoj publici poznat iz bendova Casillas gde svira gitaru i instrumentalnog kvarteta Kamper gde ponosno stoji iza sintisajzera i prebira po dirkama. Ovde gospon Diklić svira bubnjeve, a zdušno mu pomažu Sahit Stajki na basu, mister Charlie Caroll koji svira gitaru i (povremeno) peva, a za mikrofonom je jedna dama, Tamara Vojnović. Sinoć im je bio debi nastup u Novom Sadu, a ukupno drugi (vatreno krštenje benda je bilo prošle subote u Subotici). Yeltsins Atomic Orchestra ( YAO ) je očiglledno samo meni relativno nepoznat bend, jer postoje dve godine i već su nekoliko puta svirali u našem gradu i kako sam video sinoć već imaju određen broj fanova. Larska, bend zbog koga sam, da budem iskren i došao na sinoćnji koncert je bend iz Kragujevca koji je sa samo nekoliko YT videa i par nastupa na televiziji, a bez snimljenog  materijala stekao status odličnog benda sa prefiksom – „must see“.


Oko pola deset prvi gitarski rifovi su bili znak da se kompletna masa preseli iz bašte u salu CK13 da pozdrave novi novosadski bend. „ Sell Them Sin“ je za nekih 45 minuta svirke svojom energijom i komunikacijom sa publikom pokazao da je novosadski underground dobio još jedan respektabilan bend. Mešajući u svom zvuku punk, rokenrol, noise i hardcore dobili su poprilično na originalnosti (što će reći da ne znam sa kim bi ih trenutno uporedio) i gledaoci u Crnoj Kući su to znali da primete i posle svake pesme su ih nagrađivali gromoglasnim aplauzima. Primetivši da su u ponudi bile i majice benda skontao sam da je „Sell Them Sin“ krenuo vrlo ozbiljno i moje je samo da im poželim sreću i da tako i nastave.

Yeltsins Atomic Orchestra sviraju neki neverovatni galimatijas svega i svačega što oni sami nazivajju „Dark surf power synth attack!” . Ja sam tu primetio i uticaje pop-roka osamdesetih (prvenstveno zbog specifičnog sint zvuka), sa prilično avangardnim i psihodeličnim pristupom. Moram reći da me njihov zvuk nije privukao, ali je to samo moje mišljenje i verovatno bi me deo publike koji je uživao u njihovom nastupu pošteno „nakrpio“.
Larska je svirala između ova dva benda, ali sam je namerno ostavio za kraj ovog izveštaja jer je reč o neverovatnom triu koji nam dolazi iz Kragujevca. Sve što sam pre ovog nastupa znao o njima je da se pojedini novosadski muzičari oduševljavaju njihovim radom, da su već pokupili neke nagrade na raznim festivalima alternativne muzike i da su imali svoju emisiju na RTS-u. I sve to bez urađenog audio snimka !

Ono što sam sinoć video me je oduvalo ! Ovaj bend poseduje neverovatnu energiju i harizmu i takav potencijal da ja očekujem da krenu putem jednog  Repetitora ( koji je hteli-ne hteli danas naš najcenjeniji bend u alternativnim krugovima u svetu), mada se, naravno, zvučno dosta razlikuju.
Ono što Larska svira je jedan psihodelični stoner zvučni zid sa primetnim uticajem grandža (koji se pre svega oseti u načinu pevanja Luke Stojiljkovića, frontmena i vodećeg bas gitariste). To što izdvaja Larsku od ostalih bendova osim enormnog potencijala koji imaju je i činjenica da nemaju gitaru u bendu, već dve bas gitare, s tim da Luka svira bas apsolutno kao da u ruci drži pravu gitaru sa šest žica i to čini fantastično.

Bilo bi zaista nepravedno ne pomenuti i ostala dva člana grupe, dva Dušana, Lazića za bubnjevima i Jovanovića na drugom basu, kojeg i svira na način koji se svira bas gitara :), jer odlično vladaju svojim instrumentima upotpunjavajući celinu koju Larska prezentuje.
Novosadska publika je prepoznala kvalitet i potencijal Larske i frenetičnim aplauzima i klicanjem pozdravila momke iz Šumadije, koji su obećali da će nam doći opet na jesen kad im izađe album prvenac.
Dotkom ekipa je iskoristila gostovanje momaka iz Kragujevca da napravi intervju sa njima, pa ćete za koji dan na našem YT kanalu moći da ga pogledate.
Dakle, još jedno sjajno veče koje nam je priredila „Crna Kuća“ ( Dotkomova druga kuća) …

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Similar Posts