black sabbath the end logo

Poslednji koncert Black Sabbatha

bs-logo
Nije mi namera da predstavljam Black Sabbath, bend o kom se toliko toga zna, jer bi to bilo čisto “prežvakavanje” svima znanih činjenica, ali uticaj ovih “dinosaurusa” na rok muziku i uopšte, urbani deo popularne subkulture je nemerljiv. Zato ću povodom njihovog poslednjeg koncerta koji su održali u Genting Areni, pred 16.000 gledalaca, u rodnom Birmingemu, gde su nastali pre ravno 50 godina, u subotu, 4. februara, podsetiti kako i koliko je (bila) velika ova grupa.
Black Sabbath se smatra osnivačem heavy metal žanra koji okuplja na milione poklonika širom sveta. Iako mnogi sa podsmehom gledaju na fanove ovog muzičkog pravca i smatraju ih “sektašima”, “heavy metal” je ozbiljna grana muzičke industrije i vrlo razgranat u “underground” krugovima gde gotovo novca i nema, ali je vrlo velik uticaj takvog stava i načina razmišljanja i odnosu prema sistemu, društvu i životu uopšte.
black-sabbath-background-wallpaper
Članovi koji su oformili bend, John “Ozzy” Osbourne, Tony Iommi, Terence “Geezer” Butler kojima se kasnije pridržio bubnjar Bill Ward su odrasli u istom predgrađu Birmingema, Astonu i u ranoj mladosti je Iommi bio lokalni siledžija, Ozzy dobar momak a Geezer čudak koji se interesovao za magiju i okultne nauke. Preteča Sabbatha je bend “Polka Tulk” sa potpuno istom postavom plus sa još jednim gitaristom i saksofonistom. Vrlo brzo izbacuju tu dvojicu, menjaju ime i repertoar , ali Iommi dobija ponudu da svira sa tada prilično popularnim, Jethro Tull.Samo par meseci kasnije daje otkaz i vraća se u Birmingem sa idejom da pod uticajem horor filmova i interesom za crnu magiju napravi potpuno novi bend kojem je po filmu Borisa Karloffa iz 1935. godine dao ime Black Sabbath.
black-sabbath-the-end-tour-2016-fan-logo-resistant-laptop-protective-bag-case-13-15-inch
Zvuk koji je “obeležio” Sabbathe i učinio ih tako posebnim nastao je čudnim spletom okolnosti, da ne kažem slučajno. Desilo se to da je Iommi zbog nesreće u fabrici u kojoj je radio ostao bez vrhova prstiju desne šake. Pošto je bilo bolno tako svirati gitaru, napravio je male plastične kalupe i pričvrstio ih na osakaćene prste. Još je i olabavio žice na gitari i naštimovao ih niže da bi ih lakše trzao. Tako je došao do dubokog i teškog zvuka koji su ostali “trademark” ovog benda. Iako po kasnijem sopstvenom priznanju, nikada nisu bili satanisti, većina tekstova pesama govori o crnoj magiji, okultnim temama, prirodi zla, a nešto kasnije i zabranjenim zadovoljstvima alkohola i opijata (“Sweet Leaf” i “Snowblind“, ode marihuani i kokainu kojima su se sve ćešće odavali). Rifovi iz  “Paranoida“, “War Pigsa“, “Iron Mana” i drugih velikih pesama koje su Black Sabbath napisali i odsvirali uticali su na, bez preuveličavanja, milione drugih muzičara koji su se bavili rok muzikom i tako je i dan-danas .Jedan čitav podžanr rock’n’rolla je inspirisan “sabbathovskim” zvukom i već smo pisali o “stoner” ili “sludge” žanru na stranicama ovog sajta.
bsmg02
Nabrajati takstativno albume i singlove koje su snimili, kao i govoriti o personalnim promenama u bendu, mislim da bi bilo previše, jer većina ljudi koja preferira tvrđi zvuk zna do u tančine, šta se sve dešavalo u ovom bendu. Moje je bilo samo da podsetim na značaj ove grupe, koje od subote uveče, zvanično više ne postoji.
black-sabbath-last-concert
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GDriD9nltNY&w=560&h=315]

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platformevip-scdkey

 

Similar Posts