type o negative by moonchild17

“Ovaj život me ubija” – priča o TYPE O NEGATIVE

type o negative logo

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Type O Negative je nastao posle raspada benda Carnivore, kada je Piter Stil odlučio da formira novi bend, koji se zvao isprva Repulsion, zatim New Minority, pa Subzero. Zbog autorskih prava, novi bend, u kome su članovi bili gitarista Keni Hiki, bubnjar Sal Abruskato i klavijaturista Džoš Silver je morao da promeni ime. To su uradili, kako su sami članovi benda izjavili, tako što su otvorili telefonski imenik i u njemu našli oglas u kom se traži davalac vrlo retke nulte negativne krvne grupe (Type O negative). Ime im se dopalo iI ubrzo su počeli sa radom na prvom albumu.

slow deep hard
Prvi album, nazvan Slow, Deep and Hard, je karakterisao snažan hardkor zvuk , razvučena, mračna podloga, crkveni horovi (koji će se pojavljivati i na budućim albumima) i industrijal tonovi, upotpunjeni Stilovim tekstovima o prevari (Unsuccessfully Coping With the Natural Beauty of Infidelity, Xero Tolerance i Prelude To Agony) i pokušajima samoubistva (Gravitational Constant: G = 6.67 x 10^-8 cm^-3 gm^-1 sec^-2), kao i kritikom stanovnika Amerike koji su radije živeli od socijalne pomoći nego od sopstvenog rada (Der Untermensch). Ovo je izazvalo veliku kontroverzu, pogotovo u Evropi gde su proglašeni nacistima od strane levičarskih organizacija koje se nisu potrudile da saznaju nešto više o samom bendu, njihovim tekstovima i članovima (Stilov deda se borio protiv sila Osovine u Drugom svetskom ratu, dok je Silver bio Jevrej).

The Origin Of The Feces

Međutim, ovo im je donelo veliku popularnost, pa je Roadrunner Records odlučio da finansira živi album kako bi zaradili više novca i podigli profil benda. Promišljeno ili ne, članovi benda su taj novac potrošili na lična zadovoljstva kao što su alkohol i automobili, pa su taj album snimili u studiju, uz pomoć publike koju su činili članovi njihovih porodica i prijatelji, na zgražavanje izdavačke kuće. Rezultat je bio Origin of the Feces, simboličan album prepun crnog humora, koji je opisivao stvarne situacije kroz koje je bend prošao na svojoj turneji kroz Evropu.

bloody kisses
1993. godine, bend izdaje Bloody Kisses, koji izuzetno brzo doživljava ogromnu popularnost i platinasti status u SAD, najviše zahvaljujući pesmama Black No.1 i Christian Woman.

Hardkor uticaj više nije bio toliko jak – umesto toga, bend je inspiraciju crpeo iz roka `60-ih i `70-ih godina prošlog veka, a klavijature su dobile još više prostora nego na prvom albumu. Bend kreće na dvogodišnju turneju, posle koje ih Abruskato napušta da bi se pridružio novom njujorškom bendu Life of Agony. Na njegovo mesto dolazi Džoni Keli, koji je do tada bio Abruskatov tehničar za opremu.

october rust

Dve i po godine kasnije, 1996. Type O Negative izdaje svoj novi album, October Rust. Album je predstavljao prirodnu i zrelu evoluciju zvuka sa Bloody Kisses, gde atmosfera dominira nad agresivnošću i oseća se izuzetan uticaj melodičnosti i atmosferičnosti njihovih favorita The Beatles i The Doors. Pesme kao što su Love You to Death, In Praise of Bacchus i My Girlfriend’s Girlfriend postaju novi hitovi benda, a Type O Negative cementira svoj status jedne od najboljih novih grupa i zakazuju novu svetsku turneju.

world coming down
Po završetku , bend otpočinje snimanje novog albuma, za koji će se ispostaviti da ima drugačiju muzičku formu od one na prethodna dva . Zavisnost od alkohola i droge i klinička depresija, kao posledica prerane smrti nekoliko članova porodice Pitera Stila, na njega ostavlja dubok trag i rezultat je bio World Coming Down, koji je izašao 1999. godine. To je bio daleko najnegativniji, najteži i najmračniji album ovog benda, koji je ipak oduševio kritiku i fanove svojim kvalitetom. Pesme sa ovog albuma su uglavnom svirane samo na turneji koja mu je sledila jer Stil, kako je sam izjavio, nije mogao da izdrži taj album jer je vezan za najbolniji period njegovog života.

type o negative live

Dvadeseti vek se za Type O Negative završava kompilacijom najboljih pesama, ironično nazvanom The Least Worst of Type O Negative, na kojoj se nalaze i neke neobjavljene pesme, kao i obrada pesme Black Sabbath, istoimenog legendarnog benda.

Life killing me
Četiri godine posle izdavanja World Coming Down albuma, Type O Negative izdaje svoj peti studijski album, Life Is Killing Me, koji predstavlja mešavinu prethodnih izdanja ovog benda. Album je bio dobro prihvaćen, a kao omiljena pesma fanova se izdvojila Anesthesia. Zanimljivo je da je većina fanova bila prestrašena činjenicom da se poslednja pesma na albumu zove The Dream is Dead (inače originalno ime ovog albuma), što je pokrenulo glasine o tome da bend prestaje sa radom. Sam bend je te glasine začinio lažnom čituljom za Stila na zvaničnoj veb stranici, ali su kasnije potvrdili da se radi o klasičnoj internoj šali u stilu benda i da počinju sa radom na novom albumu.

Dead Again cover

Novi album, Dead Again, za koji će se ispostaviti i da je poslednji ovog benda, izlazi 2007. godine. U pitanju je bilo njihovo najduže, najpozitivnije i najzrelije ostvarenje – skoro 78 minuta muzike inspirisane klasičnim rokom i tematikom koja se doticala hrišćanske religije, ljubavi, odnosa prema porodici i sećanja na preminule rok zvezde. Bend je bio potpuno rehabilitovan i nastavio je uzlaznom putanjom, praveći novu svetsku turneju i učestvujući na brojnim velikim festivalima kao što su Rock Am Ring i Wacken Open Air.

Wolf Moon
14. aprila 2010. godine, Piter Stil umire od posledica srčanog udara. Sledećeg dana, bend je objavio sledeće zvanično saopštenje:

Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je frontmen i basista Type O Negative-a, a naš drug, Piter Stil, preminuo prošle večeri od, po svemu sudeći, srčanog udara.” Ironično, Piter je već dugo bio trezan i poboljšanog zdravlja i trebalo je da uskoro otpočne sa pisanjem i snimanjem novog materijala za sledbenika Dead Again albuma, objavljenog 2007. godine. “Zvanični uzrok smrti biće utvrđen rezultatima autopsije. Sahrana će biti privatna, a datumi pomena će biti naknadno objavljeni. Želimo da podelimo svoje misli, kao i misli Piterove porodice. Iskreno smo pogođeni gubitkom našeg prijatelja i zahvalni na podršci koju smo dobili sa svih krajeva sveta.

Sa iskrenošću,

Džoš, Keni i Džoni.“

U intervjuu za Rock Hard magazin 2010. godine, Džoni Keli i Keni Hiki su potvrdili da Type O Negative neće nastaviti sa radom posle Stilove smrti.

Tako se završila priča o jednom sjajnom bendu koji je ostavio veliki trag…

 

Ivan Krivokuća

Similar Posts