Nemi pesnik

NEMI PESNIK – “Slobodna volja”, recenzija

Moje skromno mišljenje je da od pojave Simić Quarteta a to je bilo još krajem prošlog milenijuma, Novi Sad nije imao ovako kvalitetan power-pop bend kakav je Nemi Pesnik. Novi bend sačinjen od ipak iskusnih muzičara izdao je debi album “ Slobodna volja” (MASCOM, 2021.) nekako kad mu vreme nije, usred vrelog leta, ali to nije smetalo slušaocima da ga zavole i da ga prepoznaju kao suvi kvalitet ( Među njima sam i ja, inače ove recenzije ne bi ni blo). Istina, posao je svima bio olakšan utoliko što je bar pola “ploče” izašlo i ranije u formi singlova/spotova i dobro se izvrtelo na radio stanicama (ustvari, sumnjam da se igde puštao osim na “BGD 202” i “Oradiju”. Naravno, i na “Undergrand radiju“)

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Nemi pesnik

Deset pesama u circa 32 minuta je sasvim dovoljno da poželite da pritisnete dugme “repeat” jer “Koliko si luda” je takva “hitčina” da ne može da vam dosadi ni posle mnogo, mnogo slušanja jer vam se uvlači pod kožu, tera da brzalicu od teksta učite napamet i zajedno sa frontmenom Markom ponavljate u nedogled. Za mene, sigurno, domaći “Hit Godine”.

Slučajno” je letnja pesma, sa prelepim višeglasjem i  harmonijama i tekstom o muško-ženskim šemama. I da, ima i prelep kratak, ali efikasan gitarski solo.

Smajli” je gorko-duhovita pesma o modernom vremenu i počinje malo njanjavo, ali ubrzanje tempa joj daje na kvalitetu, mada mi je verovatno, najslabija na albumu. No, to nikako ne znači da je loša.

Minimalac” je “ Tridesetpeta-šesta” 21. Veka. Ne znam da li su momci slušali “Balkan”, ali ma tačno tu atmosferu i tu socijalnu notu.  “Dvadeset pet hiljada, i život postaje kliše – dosta da nisi gladan, premalo za išta više” – gorka istina u “ekonomskom tigru Evrope”. Ska ritam pesme tera na cupkanje a tekst na razmišljanje. Sadašnjica opevana sjajno u samo četiri minuta…

…”Trener života” je nešto “tvrđa” i ponovo društveno angažovana. Odličan gitarski rad.

Matematika”  je polu-balada u stilu “Eve Braun”sa još jednim odličnim tekstom iz kojeg je izvučen naslov albuma, a “Među nama”  je još jedno detaljno seciranje ponašanja modernog čoveka – “ I tako, dan za danom, svako pred svojim ekranom čeka nešto da mu skrene pogled dok skroluje u nedogled”. Fantastično.

Okeani rozea” je još jedan stopostotni radijski hit sa zaraznim ritmom i dobrim rifom a “Ko je zapalio internet?” je “najžešća” na ploči sa distorziranim gitarama i koketiranjem sa elektronikom.

Album zatvara kako i spada, prava pravcata i to odlična balada, “Saučesnik“. “ U mojoj glavi živi nemi pesnik. Nekad mu silom budem saučesnik, njegova glasna budala”. Ne bih da ispadnem patetičan niti da dam sebi na važnosti, ali bilo mi je lako da se identifikujem sa kompletnim stihovima pesme.

Nemi pesnik1

Sve u svemu, meni je ovo kandidat za album godine i samo neke nijanse će odlučiti da li će to stvarno i biti na mojoj personalnoj Top listi 2021. godine što se tiče domaćih izdanja. Jedan vrlo zreo, kvalitetan album, prepun sjajnih pesama, sa izvrsnim tekstovima i produkcijom, odsviran sjajno.

Sve pohvale za bend i album. Novi Sad a i cela domaća muzička scena je dobila novajliju koji je na velika vrata ušao u Premier Ligu. Aplauz…

Izvor Dotkomsite

Similar Posts