Ne baš obična pita – Humble Pie

U kategoriji VINYL dosad smo vam predstavili bar petnaestak stranih (i starih) bendova koji zavređuju više pažnje nego što dobijaju i bendova koji nisu dostigli slavu kakvu zaslužuju. Jedna od takvih grupa je i Humble Pie.

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

humble pie 7

Humble Pie je kako hroničari vole da kažu “supergrupa” , jer su članovi ovog benda bili već etablirani muzičari iz drugih prilično poznatih i popularnih grupa. Grupu je krajem 1968. godine u Moretonu, Eseks, Engleska osnovao gitarista i pevač tada slavnih “Small FacesStiv Meriot , a u bend je dovukao i Grega Ridlija, basistu iz “Spooky Tooth” i obećavajućeg i lepuškastog gitaristu i pevača Pitera Fremptona iz grupe “Herd“. Bubnjeve je svirao mladi, sedamnaestogodišnji Džeri Širli iz mod benda “Apostolic Intervention“.

humble pie 4

Stiv Meriot je ustvari, osetio i otkrio veliki talenat i potencijal Pitera Fremptona i više je hteo da mu pomogne i da mu nađe odgovarajuće muzičare za rok trio –  tada vrlo popularnu formu rok grupa, ali se na kraju predomislio i sam pridružio bendu kome je dao privremeno ime “Humble Pie” (U prevodu nešto kao “Skromno Parče” ili “Skromna Pita”).Imao je osećaj da od ovog benda može biti nešto  i već prvi singl, objavljen u avgustu 1969. “Natural Born Bugie” popeo se na četvrto mesto UK top liste. Na krilima tog uspeha uradili su jednu vrlo neobičnu i prilično pretencioznu stvar.Izdali su dva albuma odjednom. Ne dupli, nego dva posebna, odvojena album.

humble pie 3

Prvi – “As Safe As Yesterday” i  drugi – “Town And Country“. Prvi je bio žešći, rokerskiji i prepun bluz-roka i hard rok rifova, dok je drugi bio nešto mirniji, sa par akustičnih pesama i folk uticaja. Prvi se bolje prodavao, ali ga je kritika popljuvala (recimo u jednom broju “Rolling Stonea” novinar Majk Saunders (za upućene, kasnije pevač pank benda “Angry Samoans“) nazvao je ” Humble Pienemelodičnim, bučnim, u teški metal obloženo sranje od benda. Priznaćete, prilično licemerno za čoveka koji će kasnije predvoditi garažni hardkor pank bend. Drugi album je žestoko podbacio u prodaji ali se kritici više svideo što nije pomoglo bendu kojeg je “Immediate Records” bukvalno izbacio na ulicu. Ipak, grupu preuzima menadžer Di Entoni i Meriotu, Fremptonu i ostalima donosi ugovor za veliki A & M.

humble pie 6

Nešto kasnije,sredinom 1970. izdaju album nazvan imenom grupe “Humble Pie” i singl “Big Black Dog” koji ne dovode grupu na top liste ali pokazuju pravac u kojem će grupa ubuduće ići , a to je mešavina hard roka i tada vrlo popularnog progresivnog roka a to znaći duge pesme sa dugačkim solo deonicama i više poziva za koncerte. Četvrta ploča “Rock On” izbacuje u prvi plan Fremptona kao lidera, jer su više od pola albuma činile njegove autorske pesme uz par saradnji sa Meriotom i legendarni Madi Votersov standard ” Rolling Stone“. To je bio samo uvod za jedan od najlepših albuma u istoriji rok muzike – uživo snimljeni dupli album “Performance Rockin’ the Fillmore” snimljen 28. i 29. maja 1971. na Filmore East Festivalu a izdat par meseci kasnije.

humble pie filmore

https://yadi.sk/d/i7Ff_wOCs4s6U

U nešto više od sat i deset minuta svirke stalo je čitavih sedam pesama i to samo jedna i po autorska pesma (“Stone Cold Fever” i “Im Ready” sa tekstom Vilija Diksona ) i pet sada već legendarnih obrada “Four Day CreepIde Koks, dvadesettrominutna “I Walk on Gilded Splintersdoktora Džona, opet VotersovaRollin Stone“, “”Hallelujah I Love Her So” Reja Čarlsa i verovatno najveći hit grupe Humble PieI Don’t Need No Doctor” koji su napisali Ašford i Simpson, legendarni bračni par i producentsko-muzički par Motown industrije koji je napisao bar pedesetak hitova koji su harali top listama šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Sigurno ste mnogo puta čuli pesme kao što su “Ain’t No Mountain High Enough“, “Cry Like a Baby“, “Im Every Woman” i druge.

Taj dupli živi album je kasnije izabran u Top 10 najboljih živih rok albuma svih vremena a potpisnik ovih redova se itekako slaže sa tom konstatacijom.Na njemu je uhvaćen taj zvuk, vrhunac jedne odlične bluz-hardrok grupe i jedan od najsvetlijih momenata u istoriji rok muzike.

humble pie 9

Kako to već biva par meseci posle izdavanja ovog remek dela Piter Frempton odlazi iz grupe zbog neslaganja sa Meriotom. Najverovatniji razlog je nemogućnost slaganja dva tako velika ega, dva velika autora, toliko puta već viđena situacija.Frampton kasnije pravi veliku solo karijeru ali to je sasvim druga priča.

Dolazi novi gitarista Klem Klempson i sa njim grupa snima prvo album “Smokin” koji ulazi na top liste i u Engleskoj i u Americi, a godinu dana kasnije isto zapažen album “Eat It” koji je bio prilično neobično koncipiran. Naime, album je bio dupli i svaka od četiri strane ploče je bila primetno drugačija. Na prvoj je Stiv Meriot prašio čistokrvni rokenrol, na drugoj su se nalazile R & B obrade, C strana albuma je bila akustična, a na D strani se nalazio živi snimak grupe iz Glazgova. Album je pokazao sav potencijal i raskošni talenat Stiva Meriota koji je posle odlaska Fremptona iz grupe ostao jedini pravi autor u bendu i sve više ga je podređivao sebi i svojim idejama. To su pokazali i albumi “Thunderbox” i ” Street Rats” koji je ustvari trebao da izađe kao Stivov solo album, ali ga je naposletku ipak izdao pod firmom “Humble Pie“. Količina obrada na tim albumima (skoro polovina) jasno je pokazivala da se Meriot umorio, a i ostatak benda takođe, pa je uskoro došlo do razlaza benda, a za razlog je uzeto tako dobro poznato “razilaženje u stavovima“.Godinu dana kasnije Meriot izdaje solo album čudnog naziva 🙂 “Marriot” sa Gregom Ridlijem na basu.

humble pie 2

Par godina kasnije “Humble Pie” ponovo počinje sa radom uz dvojicu novih članova, gitaristu Bobi Tenča i basistu Entoni Džonsa i 1980. izdaje solidan “On To Victory” i godinu dana kasnije “Go For The Throat” u istom sastavu koji je bio blago razočaranje. Nezadovoljan razvojem situacije Meriot ponovo raspušta grupu, da bi je u sledećih deset godina, sve do svoje iznenadne smrti 1991. u raznim reinkarnacijama oživljavao prvenstveno zbog živih svirki, što solo koncerata , što zbog učešća na raznim festivalima.

Devetnestog aprila 1991, Meriot se nalazio u SAD zbog predviđenog snimanja nekih pesama sa Piterom Fremptonom. Ceo dan je pio, uzimao kokain i valijum i u takvom stanju zaspao je sa upaljenom cigaretom. Ta cigareta je zapalila hotelsku sobu, a zvaničan uzrok smrti Stiva Meriota je – trovanje ugljen-monoksidom.

Tako je i zvanično “Humble Pie” prestao da postoji. Iako je prvenstveno bubnjar Džeri Širli bezobzirno prisvajao to ime i svirao u raznim postavama, većinom po Americi, jedna od najboljih hard rok grupa umrla je zajedno sa Stivom Meriotom, izvrsnim autorom i gitaristom, solidnim pevačem i čovekom velike harizme.

humble pie 8

Humble Pie” je bend koji će ostati zabeležen kao jedna od najboljih grupa u vremenu kada se muzika svirala, a ne puštala !

DISKOGRAFIJA :
1969 – As Safe as Yesterday Is
1969 – Town and Country
1970 – Humble Pie
1971 – Rock On
1971 – Performance Rockin’ the Fillmore 2 LP
1972 – Smokin’
1973 – Eat It ! 2 LP
1974 – Thunderbox
1975 – Street Rats
1980 – On to Victory
1981 – Go for the Throat
1982 – Humble Pie the Best
1996 – King Biscuit Flower Hour Presents Humble Pie in Concert
2000 – Extended Versions
2001 – Live at the Whisky A-Go-Go ’69
2002 – Back on Track

Similar Posts