filmovi 1

Najbolji filmovi u 2016. godini !

Nakog podužeg premišljanja (i mnogobrojnog pisanja & brisanja) moj (krajnje subjektivan) izbor top 10 (odnosno 12) filmova koji obeležiše 2016-u….
filmovi-12
10. Deadpool (zato što je urnebesno zabavan i zato što je jedan od retkih iz Marvel franšize u kojem sam iskreno uživao od prve do poslednje minute (i zaista se neverovatno zabavljao gledajući ga)
filmovi-10filmovi-11
9.Arrival / Star Trek Beyond (prvi zato što je ispao bolja ekranizacija nego literalni predložak po kojem je radjen (plus neprikosnovena maestralnost Denisa Vilneva & co), drugi zato što je nakon dugo vremena konačno snimljen ST film koji podseća na prave (stare dobre) Star Trek serijale)
filmovi-9filmovi-8
8.Gimmie Danger / De Palma (dva ponajbolja ovogodišnja dokumentarca, prvi o jednoj od najuticajnih rok grupa svih vremena, drugi o jednom od najuticajnijih režisera proteklih decenija)
filmovi-7
7. Sing Street (zato što je u pitanju jedan od najboljih filmova kako o odrastanju tako i o r’n’r-u (što je često neodvojivo jedno od drugog, jel). Meni lično najsimpatičnije ostvarenje tekuće godine)
filmovi-6
6.Under the Shadow (dugo sam se premišljao koji hororac da stavim na listu, ove godine se pojavilo zaista par vrlo dobrih ostvarenja, na kraju se odlučih za ovaj Persijski (Iranski) zato što je dovoljno kvalitetan & neobičan da bude ponosni predstavnik žanra na ovoj listi)
filmovi-5
5.The Handmaiden (zato što je, još od “Oldboy”-a (2003), meni svaki film Park Chan-wooka prava filmska fešta, praznik za sva čula (oči pogotovo). Verovatno vizuelno najbolje/najraskošnije ostvarenje 2016-e)
filmovi-4
4. “A Man Called Ove” (Švedsko remek-delo, opisah već u recenziji sve ono što čini Ovea neverovatno prijatnim filmskim iskustvom, film koji apsolutno nikoga ko ga je pogledao nije ostavio ravnodušnim)
filmovi-3
3. Bone Tomahawk (Horor-vestern koji me je naprosto ostavio bez daha, kako svojom orginalnošću tako i hrabrošću autora da se upuste u realizaciju jednog ovakvog dela. Sve u njemu naprosto briljira, od same priče & režije do fantastičnog Kurta Rasela & Metjua Foksa u naslovnim ulogama. Najprijatnije iznenadjenje 2016-e)
filmovi-2
2. Toni Erdmann (Bespogovorno najbolje evropsko delo godine na izmaku, film koji je razduševio svekoliki svetski auditorijum (od Kana pa nadalje) & time (nanovo, po ko zna koji put) dokazao da pravi film govori univerzalnim jezikom i jednostavno ne poznaje granice. Film zaslužuje iscrpnu analizu zašto je ovakvih ostvarenja potrebno u što većem broju (koju ću i upriličiti čim se pojavi prevod filma)
filmovi-1
1. Midnight Special (zato što je u pitanju delo jednog od najtalentovanijih autora današnjice, maestralnog Džefa Nikolsa. Uopšte ne sumnjam da je i drugo ostvarenje kojim nas je počastio ove godine (“Loving“) jednako dobro & kvalitetno odradjeno, čak je možda i bolje od “Midnight Special”-a (mada poredjenje verovatno nije primereno, u pitanju su dva totalno različita žanra). Uglavnom, čovek koji u jednoj godini snimi 2 takva filma (gde je prvi najbolja karpenterovština nakon samoga Karpentera a drugi veoma angažovana drama koja propituje vrlo bitna pitanja), zaslužuje da se nadje na prvom mestu ove moje nadasve personalne liste 1f609😉 (y) (y) (y) (y)
                                                                                                                          Dejan Josić

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Similar Posts