pozdrav azri miso hrnjak 2010 zagreb

Mišo Hrnjak iz plemena "starih Azra" (ekskluzivan intervju za DOTKOM)

 Zahvaljujući našem saradniku, Goranu Kuprešaku, stupili smo u kontakt sa legendom rock muzike na ovim prostorima. Basista Azre, Mišo Hrnjak nam je učinio čast i odgovorio na neka postavljena pitanja za naš i vaš DOTKOM. Pročitajte šta nam je zanimljivo imao da kaže :
Mišo-Hrnjak-Foto-by-Vedran-Metelko

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platformevip-scdkey

 

 •  Hvala što ste pristali da odgovorite na par pitanja za naš sajt. Pre samih pitanja MORAM da Vam kažem šta je za mene značila AZRA osamdesetih godina. Meni je Azra uvek bila Džoni + Boris + Mišo. Sve ostalo sem „Fazana“ i par pesama sa „Krivog srastanja“ mi ne znači ama baš ništa. Te četiri godine i tih stotinjak pesama su bez preterivanja, najbolji deo mog života, zahvaljujući vama i Azri, a ja sam bio samo fan.

 

 • Pa da počnemo. Da se razumemo, ako vam se neko pitanje ne dopadne slobodno ga preskočite  ili  nemojte  dati  odgovor.

miso-hrnjak-mladi

 • Četiri nepune godine u Azri i onda posle van muzike puno godina. Zašto ?

Eh, nije lako odgovoriti u par rečenica. Nisam bio van muzike, već naprotiv! Razlika je, maknuo sam se sa „profesionalne“ scene, a nastavio drugačije. Muzika je bila, i ostala, bitan dio mog života, posebno rock and roll, i sve varijacije. Medjutim, mnogo toga osim muzike me je povlačilo, mnogo toga za naučiti i proživjeti. Specijalizirati se kao „rock basista“…to me ograničavalo! Jer, život je bogat!

 • Da li je vojska kriva za raspad Azre, kako sam negde pročitao ? Mislite li i danas tako ?

Ma da! Izmedju ostalog. Leiner je dobio “poziv”, u trenutku kada smo trebali krenuti na turneju po Americi, sa “Oslobodjenjem Skopja”, sa teatrom i još jednom predstavom Ljubise Ristića, koji je u suradnji sa mnogim autorima i glumcima zasnovao KGPT ( Kazalište, Glumište, Pozorište, Teatar….). Rade Šerbedžija, i još dosta njih su bili mladi i poznati, i ideja je bila super! Ljubiši je trebao bend na pozornici, i mi bi se uklopili baš dobro, sa Johnnijevim pjesmama. Nismo uspjeli spasiti Leinera od armije. Umjesto nas, otisli su “Leb I sol”, I Štulić sa njima. A ja ostao sam, na cesti u Zagrebu, bez posla, bez benda..onda su i mene povukli u vojsku, i eto! Tako je završila ta, prva Azra!
hrnjak-leiner-stulic-azra

 • Gde ste služili vojsku ? Šta ste radili posle izlaska iz vojske ?

Ha ha ha! U Surdulici, na granici sa Bugarskom, na obuci, inžinjerac! Bugari su bili..ma bila je kao “velika frka” sa Bugarima tada. Poslije u prekomandu u Leskovac, gdje sam proveo narednih deset mjeseci u “vojničkom orkestru”. Svirali smo u Domu Oficira četiri puta tjedno, i po svim mogućim i nemogućim mjestima. Sa petnaestak muzičara i instrumenata, iz cijele Juge, odlična ekipa! Odradili smo više svirki od Azre, u sličnom periodu, a i naučio sam puno više nego što sam znao. Priča za ispričat…. Poslije sam se bavio svime i svačime, prodavao slike, pokušao otvoriti obrt par puta, išao od vrata do vrata, putovao, svirao…

 • Negde ste priznali da ste tih godina bili „autodestruktivni“. Je li to stvarno deo Vašeg karaktera ili niste mogli dobro podneti teret slave ?

Nije to baš dobra definicija! Bio sam mlad, sklon tulumarenju i zabavi. Zar nismo svi mi, više ili manje? Jesam, pretjerao sam, i to je isto jedan od razloga zašto sam odlučio ostaviti “pozornicu i slavu”. Bilo mi je 19 kada sam usao u Azru, 22 kada sam shvatio da ću završiti jadno, ako nastavim tim putem. U vojsku sam otisao sa 63 kg. Sada imam 84, na istu visinu!

 • Sad živite u Mađarskoj, kako Vas je put naveo baš u Sekešfehervar ?

U Madjarskoj sam zivio 25 godina, a tokom tog perioda sam proputovao cijelu Europu, živio i radio posvuda. U Madjarskoj najvise, oženio sam Madjaricu, imamo petero prekrasne djece (sada su tinejdžeri, to je druga kategorija….haha). Duga je i ta priča. Nedavno sam napisao i objavio knjigu, gdje sam upisao mnogo toga iz života. Zove se “Srce od zlata…priče, ali ne baš za djecu”. U izdanju Menart Zg. Pa da se ne ponavljam, ovako ukratko!
srce-od-zlata-naslovnica-685x340

 • Sećam se da ste otpevali „Kad Miki kaže da se boji“ i dugo sam mislio da ste Vi taj Miki. Jeste li bili solo vokal na još kojoj snimljenoj pesmi Azre ?

Hahaha! Prvo, ja nisam taj Miki, to je jedan skroz drugi Miki! Dalje, nisam ja pjevao tu pjesmu. Jedina koju sam ja otpjevao je “Uvijek ista priča”, kroz telefonsku slušalicu!

 • Koja vam je osobno, najdraža Azrina pesma ?

E, ajd pitaj nešto drugo! Ne znam odgovor na ovo pitanje. Volim ih sve, balade naročito. I one jače, rockerske….ja sam ti veliki “azroman”…sorry

 • Meni lično je „Ravno do dna“ pravi pravcati punk album. Nijedan „live album „ na ovim prostorima nije imao ni približno toliko energije . Slažete li se ?

miso-hrnjak-bez-kose
Slažem se! Ne bih rekao baš „punk“…ima tu mnogo toga, azrinog…

 • Nisam pročitao Vašu knjigu. Da li je uopšte objavljena u Srbiji ? Ako nije, može li se i kako naručiti ?

Nažalost, još nije! Malo se čeprkam sa izdavačem, jer Menart ima i u Beogradu..nego nemam vremena, niti love da to poguram. Nadam se da će se desiti, prije ili kasnije. Prvo izdanje je skoro rasprodato, pa možda drugo…Možete pogledati na netu,  Cedeterija, ili Rockmart, Ili Menart. Oni distribuiraju, ja nemam previše utjecaja na taj dio.

 • Zašto se knjiga zove „Zlatno srce „ ? To, naravno, nije knjiga samo o Azri ?

Ne, knjiga nije o Azri! Autobiografija, gdje je Azra samo tri i po godine od mojih 56! Intenzivne godine, naravno, i upisao sam detalja i fotografija, koje znademo samo nas trojica! Naslov je iz jedne od tih priča, i urednica knjige me je nagovorila da bude taj, a originalni naslov, „Priče, ali ne baš za djecu“, se povukao u podnaslov. A druge priče su iz mog zivota, prvog i drugog i trećeg…upravo započinjem četvrti. Eh, da mi je 9, ko mačku, hahaha
leiner-hrnjak

 • Neprijatno mi je pitati bilo šta vezano za Džonija, ali jednostavno, moram. Koliko je bilo teško živeti i sarađivati sa njim ?

Nije bilo lako, ali proživjeli smo, Leiner i ja! Njegovim riječima, „ja sam general, Grofe (Boris Leiner..), ti si kaplar. Miki, ti si pješadinac! Šuti, i samo dudaj, i drži mi ritam! I nemoj mi kasniti na probe, si čul!?“

 • Da li ste mogli pretpostaviti da će tako reagovati na „Pozdrav Azri“ ?

Prije desetak, i više godina, Jurica Padjen i Leiner, su ga pitali, i on im je dao zeleno svjetlo! Jurica je nastavio sa time, a Leiner sakupio svoju ekipu, i pozvao mene da se pridružim kao „specijalni gost“. Jesam, i bilo je super, tako sam se vratio u Hrvatsku, i prošli smo još jednom „od Vardara pa do Triglava“, odsvirali za mladje generacije, i one starije koji su bili prisutni i tada. I bilo je super. Štulić je ubrzo promijenio stav, i zabranio nam da sviramo i dalje…eto!
miso-hrnjak-boris-leiner

 • Bio sam pre par godina u Beogradu, na „Pozdravu Azri“. Hoće li biti možda još sličnih koncerata ? Hoćete li možda dolaziti u Srbiju i svirate neke vaše i Leinerove pesme ?

Ne znam hoćemo li opet…nadam se! Mi sviramo i naše stvari, naravno, i Azrine hitove jer to publika i očekuje od nas. Ne znam. Ako Bog da! Snimili smo prije nekoliko godina album „Viša sila“, (Croatia rec..), kao Leiner i Hrnjak band.. Ja sam odradio više promocija moje knjige, sa muzičarima koje bih skupio lokalno, pa bi zasvirali „unplugged“, na zadovoljstvo i uzitak svih prisutnih. Tako sam i isplanirao turnejicu po Srbiji, ali nažalost, i to se zakompliciralo. Nadam se da će se i to desiti!

 • Da li ste stvarno nazvali Štulića „bivšim prijateljem“ ili je to „žuta štampa“ izmislila ?

Jesam! Ali, radije ne bih o tome…
leiner-hrnjak-visa-sila-album

 • „Viša sila“ je fin album, po mom mišljenju. Imate li u planu još nešto izdavati ? Svirate li trenutno ?

Planova imamo koliko hoceš! I dobar bend! Svi mi sviramo, ali mnogo toga se promijenilo u ovo digitalno vrijeme. Nije lako „prodati“ par rockera u godinama novoj generaciji!

 • „Viša sila „ je prepun etno elemenata. Zašto ?

Album smo snimili“ malo po malo“. Tada sam još uvjek bio u Madjarskoj, nisam bio baš prisutan. Obaveza oko djece, računi, poslovi, itd. A vrijeme za probe, i studio, nisam mogao financirati. A materijala smo imali, samo treba na tome raditi. Etno je prisutan, i Boris i ja smo medjimurci porijeklom, pa smo obradili nekoliko narodnih, malo rockerski…heh heh! Nismo htjeli podilaziti zahtjevima sa tržišta. Imamo još autorskih, ali kako sam spomenuo, treba raditi na tome, a ja nisam mogao česće nego što jesam!
miso-hrnjak-bas 1

 • Da li svirate još neki instrument osim bas gitare ?

Prčkam po akustičnoj gitari, ali bas je moj senzibilitet! Doduše, usamljen je to instrumenat..ima puno više smisla uz dobrog gitarista, bubnjara….

 • Postoje razne informacije o vašoj religioznosti. Šta je za vas Bog ?

E, sad! Opet, ne mogu u par riječi! Da pokušam…Ima Boga, Isus je njegov prvorodjeni sin izmedju mnogo braće i sestara. I On nas voli! Ne bih volio da se ovo izvadi van konteksta! Jedan je Bog, ili duh, ili Allah, ili Jahwe, ili kako god ga još zovu, širom svijeta i tokom povijesti. Ne spominjem religije i ustanove zamišljene od čovjeka, ili politike. Govorim o osobnom odnosu prema tome nečemu, što svi osjećamo! Izmedju našeg srca, i Višoj Sili!

 • Šta planirate u bliskoj budućnosti ?

Trenutno sam u Kanadi! Vratiću se za koji mjesec. Sinovi su porasli, izletjeli iz gnijezda, jedan po jedan. Njihova dobrobit mi je važna. Planova nemam previše, već živim život iz dana u dan, iz situacije u situaciju, i tako! Započeo sam novu knjigu, bend je prisutan, prijatelji….pa kako se zadesi! Lijepi pozdrav, i svako dobro svim ljudima dobre volje! BTW, Novi Sad mi je jedno od dražih mjesta, sa krasnim uspomenama…
Neizmerno vam hvala na odgovorima  !   Srdačan   pozdrav  od ekipe DOTKOMa !  
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Jfqtlww1zQc&w=560&h=315]
 

Similar Posts