Madrugada 3

Madrugada – norveška rok gromada

Madrugada je norveški alternativni rok bend nastao u gradu Stokmarknes 1993. godine pod imenom Abbey’s adoption. Ključni članovi grupe bili su Sivert Hoyem (vokal), Robert Buras (gitara) i Frode Jacobsen (bas).
Nakon slučajnog sastanka sa norveškim autorom i pesnikom Oistein Vingaard Volfom u baru u Oslu, promenili su svoje ime u Madrugada.

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Madrugada 1

Njihov debi album “Industrial Silence” objavljen je 30. augusta 1999. godine I naišao na priznanje kritike, a drugi, mračnijeg zvuka, “The Nightly Disease” 2001. godine. Sa oba albuma su obilazili Evropu, a bend je dobio kultni status u svojoj rodnoj Norveškoj, Nemačkoj i posebno Grčkoj.

Posle ličnih nesuglasica, Lauvland Pettersen je napustio bend početkom 2002. godine i zamenjen je Simenom Vangenom. Ubrzo nakon toga počeli su radovi na snimku njihovog trećeg albuma pod imenom “Grit“, gde se  bend pomerio ka više sirovom i eksperimentalnom zvuku. Uprkos tome, najslušanija pesma na albumu je bila “Majesty“, melanholična kompozicija laganijeg tempa. Album je pratila velika turneja koja se završila neuspešnim pokušajem da se probije na muzičku scenu u Velikoj Britaniji.

Četvrti album benda, “The Deep End” izašao je krajem februara 2005. godine i zacementirao je mesto benda visoko na vrhu norveške muzičke scene. Snimljen je u Sound City u Los Angelesu sa producentom Georgeom Drakouliasom, Vodeći singl “The Kids Are on High Street ” objavljen je 14. januara i momentalno je ušao na sve skandinavske Top liste, a snimljen je u Londonu. Simen Vangen najavio je odlazak početkom 2005. godine, navodeći da želi da se fokusira na različite projekte vezane za jazz, ostavljajući bend bez stalnog bubnjara.

Krajem 2005. Madrugada je objavila live album “Live in Tralfamadore” (nazvan po izmišljenoj planeti vanzemaljaca iz nekoliko romana američkog autora Kurta Vonneguta). Madrugadaje završila godinu sa  tri osvojene godišnje nagrade –  Spellemannprisen – što bi bio norveški ekvivalent Grammi-a. Dobili su nagrade za “Najbolji Rock Album”, “Najbolju pesmu” i “Performans godine”.

Nakon ovog veoma uspešnog perioda, članovi benda su se fokusirali na različite sporedne projekte. Sivert Høiem je izdao svoj drugi solo album “Ekiles 2006. godine, dok su Robert Buras i njegov bend “My Midnight Creeps” objavili svoj drugi album, visoko cenjeni “Histamin” u martu 2007. godine.

Bend se u proleće 2007. ponovo sastao da bi počeo rad na svom petom album, ali je 12. jula 2007. godine gitarista Robert Buras pronađen mrtav u svom stanu u Oslu. Imao je 31 godinu.

Madrugada

Nakon objavljivanja novog singla “Look Away Lucifer” 10. decembra 2007, njihov poslednji album je na kraju objavljen 21. januara 2008. godine. Većina gitarskih pesama je snimljena pre smrti Roberta Burasa i brzo je odlučeno da nakon izbacivanja ploče to bude poselednji album grupe iz pijeteta prema Burasu.

Krajem oktobra 2008. započela je njihova oproštajna turneja, a poslednji koncert Madrugade održan je u rasprodatom Oslo Spektrumu 15. novembra 2008. godine.

Madrugada The Best Of

U 2010. godini objavljen je dvostruki album sa presekom karijere benda koji nosi naziv “The Best Of Madrugada“. Album je uključivao jedinstvenu novu pesmu, poslednju pesmu Madrugada pod nazivom “All this wanting to be free“…

U međuvremenu je Sivert Høyem napravio zavidnu solo karijeru, a za kraj ovog članka i jedna lepa vest…

Madrugada sold out

…Naime, pre desetak dana na zvaničnoj Facebook stranici benda najavljena su dva koncerta u Oslu krajem februara 2019. tako da možemo očekivati možda i nove pesme iz Madrugadine kuhinje…

Ivan Krivokuća

Similar Posts