Odvojena Stvarnost

Kad Odvojena Stvarnost kaže da je “Dosta!”

piše : Ivan Stanimirović Rizinger

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Take It Or Leave It Records

Legendarna novosadska indie institucija Odvojena Stvarnost, na samom koncu apokaliptične 2020. godine tržištu je, pod etiketom Take It Or Leave It Records ponudila novu, petu dugosvirajuću zbirku beskompromisnih rokenrol ispovesti objedinjenih pod zapovednim naslovom “Dosta!”.

Odvojena Stvarnost cover

Na novom albumu očekuje nas post-punk-noise kanonada koja zajedno sa angažovanim tekstovima čini osvrt Odvojene Stvarnosti na socijalnu, političku, moralnu i svaku drugu kaljugu u kojoj živimo.

Album je sniman u dva navrata – tokom leta 2018. i 2019. godine. Kompletan materijal je zabeležen u studiju “Kamenolom” u Novom Sadu kod Vlade Miladinova. Post produkciju i završni re-mix načinio je Mihajlo Obrenov u “Duru” studiju.

Na albumu su svirale, faktički, dve postave benda. Bas gitarom gospodario je Marko Vulinov, a glavni vokal pripada Željku Baćanovu. Klavirske deonice odsvirao je Vlada Miladinov.

Odvojena Stvarnost 4

Na novijim snimcima, uz standardne članove (Vasa Mijatović-bubanj, Đorđe Mijatović-gitara i glavni vokal), drugu gitaru svira Olivera Nikolić, a bas deonice član originalne postave – Goga Mijatović). Ovo je postava u kojoj bend sada funkcioniše.

Album „Dosta!“ od danas je dostupan na kompakt-disk nosačima, kao i na svim relevantnim digitalnim platformama

Odvojena Stvarnost 1

“Dosta!” možete preslušati ispod:

Bend je, u međuvremenu, na svom youtube kanalu objavio i pet singlova:
Reka, Papi, Božija ruka, Bolje sutra (Malo sutra) i Dosta!

Odvojena Stvarnost 5

Biografija:

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, u glavnom gradu Vojvodine, stasala je jedna savim osobena muzička scena koja se od ostalih razlikovala u pristupu rock kulturi. Luna, La Strada, Rex Illusivi, Boye i Obojeni Program predstavljali su alternativu svemu onome što se dešavalo na nekadašnjem YU (a sadašnjem ex-YU) prostoru.

Novosadski bend Odvojena Stvarnost, predstavlja drugu generaciju uzdanica te scene koji počinje sa radom početkom ’90-tih.

Prva faza (1992-1999):

Bend radi u sastavu Đorđe Mijatović-gitara, Vasa Mijatović-bubanj, Gordana Mijatović-bas, Željko Baćanov-vokal, i izdaje dva kasetna izdanja ”Samo za sebe” (1993) za Take it or leave it etiketu i ”Čekam” (1996), sa Sinišom Miletićem na vokalu i Milanom Miladinovim koji svira drugu gitaru. Album objavljuje Metropolis records.

1999. odlučuju da prestanu sa radom.

Druga faza (2012- ):

Posle više od decenije pauze, grupa nastavlja sa radom u izmenjenom

sastavu. Umesto Gordane, na bas gitari je ovoga puta Vladimir Ristić, sa kojim bend snima treći studijski album ”Prava Sreća Tek Dolazi” krajem 2013. godine. Album izlazi u Hrvatskoj za kultnu etiketu ”Slušaj Najglasnije”.

Početkom 2015. Ristić napušta bend i na basu ga menja Marko Vulinović.

Odvojena Stvarnost 2

Diskografija:

Samo za Sebe (1993, Take It Or Leave It Records)

Čekam (1996, Metropolis Records)

Prava Sreća Tek Dolazi (2013, Slušaj Najglasnije)

Prava Sreća Tek Dolazi (2016, re-izdanje – Take It Or Leave It Records)

Odvojena Stvarnost (2018, Crime:Scene Records)

Izvor: Dotkomsite

Similar Posts