naxatras iii cover

Dotkom preporučuje : Somali Yacht Club -" The Sea"& Naxatras – "III"

 Pre četiri godine svojim prvencem “ The Sun” ukrajinski SOMALI YACHT CLUB napravio je pravu pometnju na stoner / psychedelic sceni. I Kritika i publika su se bukvalno utrkivali ko će više nahvaliti debi album ukrajinskog benda čudnog imena. Svi su se složili da odavno nije snimljen album tako sjajne atmosfere, svežih rifova i pamtljivih melodija.
somali-yacht-club-logo
Međutim, morali smo čekati čak četiri godine da bend snimi i izda drugi album. Da li je vredelo čekati toliko ? Da li je “ The Sea” dostojan naslednik albuma “ The Sun”. Odgovor je  – itekako !
 

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Produkcija je još bolja, rifovi još žešći a “ space “ pasaži još pihodeličniji i atmosferičniji. “ The Sea” je “ The Sun “ na steroidima. Nije ovo album koji će vas poneti na prvo slušanje. Nije to kolekcija hitova, niti je to gitarska baražna paljba.

 

Ova ploča je jedinstveni izlet kroz ne samo stoner / psych sound već ovde nalazimo elemente i žanrova kao što su shoegaze, post rock i post metal. Ovo je album koji će vas svojim instrumentalnim delom provesti kroz astralne visine, ne opterećujući vas da ga puštate ponovo i ponovo.
somali-yacht-club-the-sea
Šest pesama u 53 minuta prođu neverovatno brzo i prosto imate potrebu da pritisnete dugme “ repeat” na plejeru. I putovanje počinje iznova…
naxatras-logo
Grčka stoner ( i njegovi derivati) scena je verovatno najjača na svetu. More dobrih, ne dobrih, nego odličnih bendova trenutno muzicira na jugu Balkanskog poluostrva. Jedan od tih odličnih (šta odličnih, najboljih) sastava je sigurno Naxatras. Treći album koji je upravo izašao je logičan nastavak drugog albuma prepun sjajnih gitarskih pasaža i melodija i atmosferično / psihodeličnih putovanja tako da slobodno mogu da kažem ( pošto je sve već davno odsvirano) da je Naxatras – III , konglomerat muzike sedamdesetih , tačnije  mešavina Pink Floyda, Hawkwinda, Wishbone Ash-a i sličnih progresivno-psihodeličnih sastava sedamdesetih godina i stoner rifologije.
naxatras-iii-cover
Negde sam pročitao odličnu rečenicu da ovaj grčki trio ima basistu koji svira funk, jazz bubnjara i psihodeličnog gitaristu, što uopšte nije daleko od istine. Mnogo “space” zvuka, atmosferičnosti , ali i melodije i ritma koji vas tera da tapkate nogom provlači se kroz ovaj album. Gitarski rad je fenomenalan, sa mnogo reverba i zvučnog zida u solo partiturama. Ritam sekcija je odsečna i tačna i kao metronom vas gađa u podsvest. Apsolutno sjajna ploča (kakvu sam upravo očekivao jer su Naxatras jedan fenomenalan, vanserijski bend). 
 

Ako bih morao da izdvojim favorite na ovoj ploči onda bi to svakako bile pesme ” On The Silver Line” sa “loop pedalom” i dugačkim hipnotičkim gitarskim putovanjem. ” Prophet” je takođe, jedna od boljih ostvarenja na albumu i krasi je “Sabbatovski” rif , odličan solo i bas koji vas vozi celu pesmu. ” Spring Song” liči na uspavanku i pravi je odabir za pesmu koja zatvara ovaj više nego sjajan album. Nepretenciozan skup pesama koji ćete sigurno ako ste fan ovakvog zvuka (kao što sam ja) vrlo često vrteti u svom plejeru ili gramofonu ( potonje preporučujem, jer je pravi izbor za ovakav zvuk).

Similar Posts