matija dedic 01

Dame i gospodo…Matija Dedić

 

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platformevip-scdkey

 

Na stranama ovog našeg sajta / portala / mogli ste da pročitate dosta intervjua sa raznim muzičarima. Bili su to, mahom, mladi, neafirmisani i oni u usponu. Naravno, mogli smo se pohvaliti i razgovorima sa nekim starim lavovima. Pred vama je jedan intervju na koji smo jako ponosni. Na neka naša pitanja pristao je da odgovori istinski umetnik, Matija Dedić. Čovek pred čijim sviranjem se klanja ceo svet.

Dakle, dame i gospodo…Matija Dedić !

matija-dedić-slider
Pre svega, moram da vam se zahvalim što ste pristali da odgovorite na nekoliko pitanja za naš elektronski časopis. Velika nam je čast što možemo da razgovaramo sa umetnikom takvog ranga.

 • Da počnemo. Da li je jazz elitistička muzika ? Šta je potrebno da bi se jazz razumeo ?

– Ciao ! Kako bi uopće pokušali makar donekle shvatiti jazz, potrebno je naravno imati po mogućnosti od malih nogu sklonost ka muzičkoj naobrazbi, te isto tako sklonost prema ostalim umjetnostima. Sve to naravno upućuje na činjenicu u neophodnosti stvaranja same osobnosti koja kreće putem ljubavi, hrabrosti, poštenja i razumijevanja.  Naravno, potrebne su godine predanog rada i životnih iskušenja i sazrijevanja. To je moje skromno mišljenje i dio puta na koji sam ga ja do sada nekako uspio prevaliti.
matija-dedic-05

 • Da li je tačno da ste studirali na Muzičkoj Akademiji u Gracu jer ste pali na prijemnom u Zagrebu i Ljubljani ?

– Da, nisam prošao te godine na ta dva prijemna ispita. U narednoj godini pauze u kojoj sam se spremao na ponovni izlazak na prijemni u Zagrebu koji sam tada i položio, moja  ljubav i  početak fanatičnog rada, nije me mogao pokolebati u trenutku kada sam se morao odlučiti da li Graz ili Zagreb.

 • Znam da posebno cenite Keitha Jarretta. Ko vam još paše ? Koga još volite da slušate, ili koga još posebno cenite od izvođača?

 –  S obzirom da dolazim iz klasične glazbe, oduvijek sam skloniji ECM-u, Evansu, Mehldau..
To nikako ne znači da ne poštujem i ne smatram izrazito bitnom tradiciju i same početke jazz klavira. Puno više to volim poslušati nego svirati sam.
matija-dedic-2

 • Pre godinu dana u ZKM-u su vas vraćali pet puta na bis. Kakav je to osećaj ? Da li vam se još negde desilo nešto slično ?

 – Činjenica je da sam nastupima na kojim sviram očeve kompozicije dotaknuo sam vrhunac svoje izvedbe što se tiče reakcija publike. U ZKM je bilo 5 biseva no niti jedan od njih 30ak nije završio sa manje od 3-4.

 • Znate li svirati još koji instrument sem klavira (mislim, uopšteno, na instrumente sa dirkama) ?

 – Ne znam, nažalost…  Moja želja je oduvijek bio bubanj, pa tako i sopran sax kao i možda gitara pod raznim efektima.

 • Video sam spot za pesmu „ Ja bi da te slijedim“ i tamo sam zapazio da je i vaša ćerka Lu nasledila porodični talenat za muziku. Gde su njene granice ?

 – Lu ima talent naravno i lijepe predispozicije. Završila je nižu muzičku, a srednju nije nastavila. Ponekad zapjeva, ali sve je to daleko od njene odluke da se bavi profesionalno glazbom u životu.
matija-svira-arsena

 • Vaš album „Matija svira Arsena“ je proglašen za najprodavaniji u Hrvatskoj za 2016. godinu. Meni je to neverovatan podatak. Kako je to moguće? Mislim , ovde, u Srbiji je „science fiction“ da nešto tako kvalitetno bude najprodavanije.

 – Poklopilo se sve. Ipak, bila je godina kada nas je moj otac napustio i ljudi su mu dugo odavali počast na razne načine. Na sve to poklopilo se moje neponovljivo sviračko izdanje u tom trenutku što se mojih dometa, naravno, tiče u Lisinskom na novom Steinwayu i to 15 dana nakon što mi je otac umro i kada sam očito u tom stanju ipak uspio postići svoj maksimum. Izdavačka kuća puno je doprinjela takodjer nezapamćenom uspijehu nekomercijalnog albuma.

 • U Novom Sadu ste pre par meseci održali muzičku radionicu, „Harmoniju Leve Ruke“. Koliko često to radite ?

  – Ne volim previše masterclass i općenito neke repeticije. Daleko sam od toga da smatram da trebam ljudima nešto posebno i dubokoumno objašnjavati.  Ako netko treba savijet tu sam. Iskreno, brzo gubim i živce jer mladi ne vježbaju koliko bi trebalo ustvari.
matija-dedic-zoran-predin

 • Dugo već sarađujete sa Zoranom Predinom. Interesuje me da li je stvarno toliko duhovit kao što se priča ?

 – Zoran je odličan kolega i izmedju ostalog mi odgovara njegov pomalo specifičan humor.

 • Sarađivali ste sa puno izvođača i bendova raznih muzičkih žanrova. Možete li neku saradnju da izdvojite kao „ naročito upečatljivu“ ?

 – Sve suradnje su mi vrlo drage i imaju posebno mjesto u mojim usponenama. Bio to Lenny White, Antonio Sanchez ili već netko od faca sa kojima sa imao sreću nastupati. Možda je najspektakularniji podatak da sam svirao sa Ornettom (Colemanom, prim red.) kod njega doma u NY.

 • S kim biste voleli da sarađujete, a dosada niste imali mogućnosti ?

 – Sa puno muzičara bi čovjek volio još nešto uraditi iz svijeta Jazza. Isto tako volio bi na pozornicu sa Sade Adu.

 • Dobili ste pregršt nagrada u karijeri ? Koja vam je najdraža?

 – Za album godine, generalno u svim kategorijama, koji sam lani u Splitu dobio na Porinu. Za “Matija svira Arsena”.
matija-porin

 • Izašli su vam neki albumi i u Americi ?

 – 3 albuma su mi izašla u Americi. Nekad uspijem napraviti neki mali tour sa tim muzičarima, imam lijepe kritike od tamo za te radove i time sam ispunio neke svoje dječačke snove.
https://drive.google.com/open?id=0B9oM0_gZYG9fNnk4alBxMUJBa1U
(Ovo je link za free download Matijinog albuma “Dedicated” snimljenog za američko tržište, koji nam je sam Matija poslao)

 • Šta radi Matija Dedić kad ne svira ?

 – Puno sam sa obitelji i odem ponekad na košarku.

 • Možete li da nam preporučite nekog novog izvođača (bilo koje vrste muzike) koji vam se posebno svidio ?

 – Ima puno sjajnih mladih novih nada u regiji. Nije fer da nekoga posebno ističem.
matija-dedic-3

 • Budućnost jazza u regionu i uopšte ?

 – Budućnost je krajnje neizvjesna. Sa jedne strane novih lavova sve više, a sa druge teror neukusa, podpomognut medijima nikad gori. Treba pokušati ipak izvan ovih granica.

 • Odakle crpite inspiraciju ?

 – Inspiracija je obitelj i dobar klavir. Bez toga sve drugo nema smisla.

 •  Koliko je kuća bila ispunjena muzikom vašeg oca ?

 – Glazba je bila stalno oko mene. Imao sam sreću i relativno lagan put na samom početku.

 • Koji muzičar je najviše uticao na Vas ?

–  Jarrett i Bach.

 •   Puno vam hvala na razgovoru.

 – Hvala i vama.

Fotografije su skinute sa interneta. 

Ovog intervjua ne bi bilo da nije našeg Gorana Kuprešaka koji je stupio u kontakt sa Matijom, a koji je bez razmišljanja pristao da odgovori na naša pitanja.

Similar Posts