Cannibal Corpse, buldožer, mašina za mlevenje mesa i bubne opne (Cannibal Corpse, Hala 6, NS sajam, 11.06.2019.)

 Kada se sređuju utisci sa koncerta benda kao što je Cannibal Corpse obično se upotrebljavaju fraze kao što su : “ kao da me je buldožer pregazio”, “ kao da sam upao u mašinu za mlevenje mesa”, “imao sam utisak da će mi bubne opne iskočiti” i slične frazetine koje se toliko često upotrebljavaju u svetu heavy metal muzike (da ne cepidlačimo pa da pominjemo žanrove i podpravce) da već postaju floskule, tj rečenice koje banalizuju osećaje pravih ili kako je popularnije, “true” fanova. Opet, dumam već neko vreme i ne mogu da nađem druge reči osim opisanih. Nije da sam ja enormni fan ekipe iz Bafala, ali gajim veliko poštovanje prema bendu koji traje preko tri decenije i koji je svirajući ovakvu ekstremnu i nekomercijalnu muziku prodao preko milion nosača zvuka. Sinoć su dokazali da to nije slučajno jer su Novom Sadu podarili pre svega poštenu, znojavu i kvalitetnu svirku. Osamdesetak minuta ultrabrze i poprilično glasne muzike su protekle uz karakteristične “headbanginge” u kojima je ubedljivu pobedu odneo vokal benda George “Corpsegrinder” Fischer koji je toliko često i dugo vrteo glavom i mahao kosurdačom da je ne umem da objasnim kako mu se ista nije “odšrafila”, a ne smem ni da zamislim kakve bolove u vratu ima svako jutro kada ustane. Osim toga, bilo je i “šutki” napretek , ali ih se ja odavno klonim, a pogotovo sada kada me bolno levo rame podseća na već požutelu krštenicu.  

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

Svirali su verovatno sve najpoznatije pesme, ne znam da li smem reći hitove, ali je plejlista bila presek čitave njihove dosadašnje karijere. Uostalom, pogledajte je I procenite sami :

 1. Code of the Slashers
 2. Only One Will Die
 3. Red Before Black
 4. Scourge of Iron
 5. Staring Through the Eyes of the Dead
 6. The Wretched Spawn
 7. Devoured by Vermin
 8. Unleashing the Bloodthirsty
 9. Gutted
 10. Kill or Become
 11. A Skull Full of Maggots
 12. Evisceration Plague
 13. Firestorm Vengeance
 14. Death Walking Terror
 15. I Cum Blood
 16. Make Them Suffer
 17. Stripped, Raped and Strangled
 18. Hammer Smashed Face

Pravih biseva nije bilo, ali je za vreme poslednjih nekoliko pesama trajala neka vrsta igre između benda i publike kada su muzičari prestajali da sviraju i okretali leđa gledaocima i terali ih da ovi traže još. U tome im je frontmen zdušno pomagao, ali je pazio da ne pretera i ne ode u krajnost. Publika je prihvatila igru i njena pravila pa je sve izgledalo više simpatično nego otužno. Kao što i treba da izgleda na koncertu prve lige bendova, a CC to očigledno jesu…

…Par reči i o predgrupama…

Autopsy Night je bend iz Arkhare, iz Istočnog Sibira i žanrovski su vrlo slični “Kanibalima”, ali nažalost nemaju taj kvalitet, pre svega u autorskom delu. Kako sam našao na netu, traju još od 1996. godine i imaju 6 albuma. Svirački su sasvim solidni, usvirani, ali su im pesme prilično jednoobrazne, sličnog tempa i energije. No, i to je bilo dovoljno onima koji su došli u dogovoreno vreme (u 19.30 je počeo koncert, što je morate priznati, prilično rano za današnje standarde) da se razgale i zagreju za dalji tok svirke.

Sacramental Blood je kao i prvi bend imao nešto malo više od pola sata da pokaže šta zna i ume, a realno, mnogima od posetilaca nisu morali da se dokazuju jer su death metalci (sa elementima thrasha) iz Beograda već dobro poznati. Meni su više prijali od braće Rusa, utoliko što je Srđanov growl razgovetniji, strukture pesama raznolikije, a tehnički elementi prisutniji. Postoje već poprilično dugo, ali u diskografiji imaju samo nekoliko demo snimaka i album “Ternion Demonarchy” (po mom mišljenju baš, baš dobar) i svirali su pesme sa njega plus instrumental “Sacral” sa prvog dema “Inception Of Ceremony” sa kojim su završili svoj set.

Mala zamerka ide na podužu pauzu (više od 45 minuta) do pojave zvezda večeri, ali kontam da ništa nije prepuštano slučaju i da je trebalo vremena da se dodatni set bubnjeva (koji su koristili bubnjari iz support bendova) rasformira, namesti bina i podesi zvuk za Cannibal Corpse.

Dakle, i pored teškog dana na poslu, upekle zvezde celog dana, vrućine i hroničnog problema sa ramenom izašao sam prezadovoljan iz Hale 6, Novosadskog sajma, kao, verujem i ostali iz začuđujuće brojne publike (s obzirom da je bio radni dan). Organizaciju ne moram ni da pominjem, ali hoću…

…Još jedan dokaz da je MM concerts lider u regionu kada je organizacija ovakvih koncerata u pitanju. Nisam našao nikakvu zamerku. Možda Sajam nije najsrećniji izbor za održavanje ovakvih svirki, ali pošto se Kineska četvrt renovira i “Quarter” i “Fabrika” nisu dostupni, nema baš puno prostora za manevar.       

I još nešto što sam zaboravio da pomenem. Na moju veliku radost primetio sam popriličan broj mladih metalaca, mahom tinejdžera što je dobar, ma, sjajan znak. Nisu svi otišli na “cajke”…

fotografije : Mihajlo Janković

ostatak fotografija možete pogledati na našoj FB stranici https://www.facebook.com/pg/dotkomsite/photos/?tab=album&album_id=2337388936543749

i na instagram stranici gosn fotografa https://www.instagram.com/jankela_990/

Similar Posts