Blue Öyster Cult – Soundtrack za Stivena Kinga

 

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

logo

Ovo je bend prema kojem gajim strahopoštovanje i znam bar još pet-šest ljudi kojima je Blue Oyster Cult tako veliki “kult” da ne mogu da kažu nijednu lošu reč protiv ove grupe koja postoji već skoro pola veka, grupe koja svira svoju verziju hard roka, a izmislila je termin ” heavy metal” i čiji je najveći fan poznati pisac horora i naučnofantastičnih romana Stiven King (Keri,  Mizeri, To, Uporište, Zelena Milja i mnogi drugi romani) , toliko zaljubljen u njihov rad da je u svojim pedesetim naučio da svira gitaru, ne bi li mogao da svira sa svojim omiljenim bendom. Opet, kad bolje razmislim, ta veza između poznatog (i meni omiljenog) pisca i ove grupe mi se čini tako normalna i tako usaglašena da sam počeo da raspoznajem da ustvari Blue Oyster Cult svira soundtrack za Kingove romane.

RogerMcGuinnStephenKing@El Rey by Scott Dudelson

Bend egzistira od 1970. godine mada pra-počeci grupe zadiru još u 1967. godinu kada su delovali kao Soft White Underbelly i nešto kasnije kao Stalk-Forrest Group i pod tim imenom su i snimili nekoliko pesama koje su izdate tek 2001. godine. Početnu postavu benda su činili Eric Bloom (gitara,vokal), Donald Roeser poznatiji kao “Buck Dharma” (vokal,gitara), Allen Lanier (klavijature, gitara, vokal), Albert Bouchard (bubnjevi,vokal) i njegov brat Joe Bouchard (bas,vokal). Šesti i potpuno ravnopravan član benda je Sandy Pearlman (producent,tekstopisac i menadžer grupe) poznat po odgovoru na novinarsko pitanje “Šta to svira Blue Oyster Cult” odgovorio – “heavy metal”. Veza sa “heavy metalom” je i njihov logo zvani “Cronos” (ustvari alhemijski simbol za olovo).

 

Prvi album izdat je 1972. godine i bio je poprilično iznenađenje jer je zvučao dosta drugačije od celokupne tadašnje scene. Osim toga, bend je privukao pažnju i svojom turnejom sa tada veoma uspešnim i popularnim Alice Cooperom. Još dva albuma u sledeće dve godine “Tyranny And Mutation” i “Secret Treaties” osim odličnog muziciranja doneo je i osveženje u vidu tekstova inspirisanim naučnom fantastikom i horor temama.Ipak, pravu slavu grupa dobija izlaskom albuma “Agents Of Fortune” i singlom ” (Dont Fear) The Reaper” sredinom 1976. godine.

promoted media 54a83171b61c1

Za grupu se čuje i u Evropi i dobijaju ponudu za evropsku turneju na kojoj odlično prolaze. U Japanu postaju enormno popularni posle singla ” Godzilla” (vrlo razumljivo) sa albuma “Spectres“. Sve vreme, kritika se izuzetno pohvalno izražava o kvalitetu njihove muzike, ali grupa iako stalno na ivici da uđe u “prvu ligu” najpopularnijih izvođača u nju ne ulazi i zbog toga što se rađa punk pokret i neki novi klinci postaju poznati i menjaju ukus publike. To se tačno osetilo i lošijom prodajom albuma ” Mirrors” od koga je bend očekivao mnogo. Ipak, zahvaljujući blagom zaokretu u zvuku i davanju više prostora klavijaturama, albumi “Cultosaurus Erectus” i naročito “Fire Of Unknown Origin” vraćaju grupu na top liste. Treći live album “Extraterrestrial Live” zakucava “Blue Oyster Cult” za same vrhove američkih top lista, ali u Evropi nemaju takve pozicije.

Allen Lanier BlueOysterCult
Eric Bloom and Allen Lanier from Blue Oyster Cult perform on stage, United States, circa 1977. (Photo by Michael Putland/Getty Images)

 

Tu negde dolazi i razilaženja među članovima benda, tako da braća Bouchard odlaze iz benda, a nešto kasnije i klavijaturista Allan Lanier. Muzičari se menaju kao na traci i osim gitarskog para ostali ne stižu ni da se usviraju. To se odražava na ploče “Revolution By Night” i “Club Ninja” koje ne prolaze baš najbolje. Verni fanovi dolaze na svoje kada bend 1988. godine izdaje fantastičan album “Imaginos“.Posle toga sledi dugogodišnja pauza u snimanju novih pesama, a bend pravi “Tour Forever” ili kako “Buck Dharma” voli da kaže “turneju do kraja sveta”. Još dva albuma čine diskografiju benda “Heaven Forbid” i “Curse Of The Hidden Mirror” uz brojne live albume, muziku za filmove i neke video igre.

Blue Oyster Cult event

Ako dosad niste slušali ovu grupu (to važi za mlade rokere, jer ostali koji nisu čuli za ovaj bend ni ne mogu se istim zvati) moj predlog bi bili albumi “Secret Treaties“,”Fire Of Unknown Origin” ili “Imaginos” jer su zaista “remek dela” rok muzike.

Ovaj bend zaista svojim kvalitetom zaslužuje mnogo veću pažnju nego što je ima(o) jer je  jedinstven na rok sceni i pleni pažnju svojim kvalitetom, svojim tekstovima, činjenicom da na live nastupima imaju i po četiri gitare ne računajući bas i svojom povezanošću sa jednim od najpopularnijih pisaca današnjice.

Diskografija :

 
01.
  Blue Öyster Cult 1972 Blue Öyster Cult  Columbia
 
 
 02.
Tyranny and Mutation
1973 Tyranny and Mutation Columbia  
 
 
 03.
Secret Treaties
1974 Secret Treaties Columbia  
 
 
 04.
On Your Feet or on Your Knees
1975 On Your Feet or on Your Knees Columbia  
 
 
 05.
Agents of Fortune
1976 Agents of Fortune Columbia  
 
 
 06.
Spectres
1977 Spectres Columbia  
 
 
 07.
Some Enchanted Evening
1978 Some Enchanted Evening Columbia  
 
 
 08.
Mirrors
1979 Mirrors Columbia      
 09.
Cultosaurus Erectus
1980 Cultosaurus Erectus Columbia  
 
 
 10.
Fire of Unknown Origin
1981 Fire of Unknown Origin Columbia  
 
 
 11. Blue Öyster Cult [Radio Sampler] 1981 Blue Öyster Cult [Radio Sampler] Columbia  
 
 
 12.
Extraterrestrial Live
1982 Extraterrestrial Live Columbia  
 
 
 13. Blue Öyster Cult Live 1982 Blue Öyster Cult Live Columbia  
 
 
14.
The Revölution by Night
1983 The Revölution by Night Columbia  
 
 
 15.
Club Ninja
1986 Club Ninja eOne / Koch  
 
 
 16.
Imaginos
1988 Imaginos Real Gone Music  
 
 
 17.
Bad Channels
1992 Bad Channels Full Moon / Planetworks  
 
 
 18.
Live 1976
1994 Live 1976 Gopaco  
 
 
 19.
Heaven Forbid
1998 Heaven Forbid CMC International  
 
 
 20.
The Curse of the Hidden Mirror
2001 The Curse of the Hidden Mirror Sanctuary / CMC International  
 
 
 21.
A Long Day's Night
2002 A Long Day’s Night Sanctuary  
 
 
 22.
Live [Direct Source]
2005 Live [Direct Source] Direct Source  
 
 

Similar Posts