Asymmetry – Fragility (recenzija)

Pre nepuna dva meseca pojavio se (istina, samo kao digitalni fajl, a ovih dana i fizički CD) debi album verovatno najboljeg srpskog prog/power benda ASYMMETRY. Pošto sam apsolvirao njihov EP od pre, otprilike, četiri godine “Room 17: Hours Between Shadows and Light” očekivao sam dosta dobar album. I očekivanja mi se nisu ispunila – album je ispao odličan !

Najpovoljnije cene Igara i Softwer-a za sve platforme

G2A

 asymmetry-fragility

Album je konceptualan i naslanja se na priču iz pesme “Aral Sea” takođe našeg benda Burning Circle sa kojim Asymmetry deli i neke članove i ideje i stavove. Ne bih ulazio u detalje, ali, generalno, tekstovi na albumu govore o čovekovoj (ne) brizi za Majku Zemlju i životnu sredinu. Jedan drugar me pitao : “Pa, na koga liče ti Asymmetry” ? Bilo bi glupo da kažem kako ne liče ni na koga, kako imaju jedinstven zvuk i produkciju, jer je to u današnje vreme prosto nemoguće. Tada, posle dva slušanja, rekao sam mu : ” Malo na Andromedu, malo na Fates Warning, Evergrey,  a pevač peva, urla kao Russel Allen iz Symphony X“. Sada, posle još nekoliko slušanja nemam šta veliko da dodam, osim da je to, u kratkim crtama, vrlo blizu prog metalu kakav se svirao krajem prošlog veka, što uopšte nije minus, naprotiv. Znači, akcenat je na melodiji, harmoniji , sa promenama ritma, ali ne toliko koliko bendovi toliko popularnog “djent” pravca, koji se isto svrstava u prog metal rade. Nema brejkova i kreni-stani momenata. Dakle, vrhunsko muziciranje sa odličnim rifovima, klavijaturnim pasažima, čvrstim ritmovima i sjajnim pevanjem (i clean i growl) Aleksandra Stojkovića. Ni u jednom trenutku, bend nije dozvolio “prekomplikovanje” mada ima delova gde ga baš “zakomplikuju”. Atmosfera je dosta mračna jer tekstovi baš takvu zahtevaju.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dr5LAZg84HE&w=560&h=315]

Kada sam rekao da mi liče na Andromedu zaista nisam znao podatak da su Johan Reinholdz i Linus Abrahamson, gitarista i basista pomenutog benda gostovali na “ploči” svirajući neke solo i akustične deonice. Pored njih i gitarista beogradskog benda “Trigger” Dušan Đurić Svilokos je odsvirao neke gitarske deonice.

Pomenuo sam već pevača Aleksandra Stojkovića, ostali članovi su  Zoran Perin (gitare) Petar Milutinović (klavijature) Nenad Jakovljević (bubnjevi) i Radomir Nikolić (bas gitara).

Fragility” je snimljen u studiju “Revolver” u Novom Sadu, a miks i master su odrađeni u zagrebačkom “Chicken Sound” studiju pod dirigentskom palicom Vedrana Kovačića-Belog.

asymmetry-band

Pedesetak minuta izvrsne svirke zavređuje vašu pažnju i obavezno poslušajte šta jedan bend ovog, nažalost, “nekomercijalnog” pravca ima da ponudi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JY5zDhz_yXY&w=560&h=315]

Similar Posts